c S

Komisarske kandidature vlada zaenkrat ne bo odpirala

17.09.2014 13:51 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Vprašanje člana Evropske komisije iz Slovenije je zdaj v rokah evropskih institucij in nova vlada tega vprašanja zaenkrat ne namerava znova odpirati, saj to ne bi bilo državotvorno, je na današnji nujni seji odbora DZ za zadeve EU (OEU) na temo kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko dejal mandatar Miro Cerar.

Je pa zatrdil, da bo njegova vlada, če se bodo pojavile kakšne nove okoliščine ali se bo zgodilo kaj spornega - na primer pri zaslišanjih kandidatov v Evropskem parlamentu ali v Sloveniji - to "zanesljivo" in "nemudoma" obravnavala. Protikorupcijske komisije pri tem ni izrecno omenil.

Odbor DZ za zadeve EU danes na zahtevo poslancev SDS na nujni seji razpravlja o sporni kandidaturi odhajajoče premierke Alenke Bratušek za novo evropsko komisarko iz Slovenije.

Na sejo je bil med drugim vabljen Cerar in se je je - za razliko od Bratuškove - tudi udeležil. Kot je pojasnil, je prišel zato, ker se v javnosti pojavljajo zavajajoče informacije in domneve glede te zadeve, in želi državljanom pojasniti, "za kaj v resnici gre".

Kot je večkrat poudaril, ni imel in danes še vedno nima nobene pravne ali druge možnosti, da posega v odločitev glede komisarskih kandidatov, saj je bila ta v pristojnosti odhajajoče vlade. Priznal sicer je, da je vlada v okviru opravljanja tekočih zadev morala sprejeti to odločitev, saj je bila vezana na rok.

Čeprav sprejeta odločitev ni bila po volji njega ali SMC ter po njihovi oceni ni bila optimalna - oni so za kandidata predlagali sedanjega komisarja Janeza Potočnika - jo njegova vlada je vsaj zaenkrat ne namerava znova odpirati. To po njegovem mnenju "ni smiselno in ni prav".

Kot je poudaril, je Juncker Bratuškovi namenil izjemno visok in pomemben položaj v komisiji in v interesu Slovenije je, da ima komisarja s čim večjimi pooblastili in močnim resorjem. Zato je treba sedaj zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno, je poudaril Cerar, ki je takoj po svojem nastopu sejo odbora zapustil.

To ni več v domeni Slovenije, o tem je že odločil Juncker in to na predlog vlade, ki ni moja, je dejal. Zadeva je sedaj v domeni evropskih institucij, "počakati moramo, ali bo Bratuškova prestala preizkus kompetentnosti v Evropskem parlamentu", je še dodal ter menil, da "je zdaj treba upoštevati dejansko stanje" in da je to "v interesu slovenske države".

To je tudi stališče, ki ga bo Cerar zavzel kot premier in želi si, "da se ta zgodba tukaj zaključi". K tovrstni državotvorni drži je pozval tudi vse ostale v slovenski politiki in jih obenem okrcal, češ da je "v nasprotju z demokratično kulturo in slovenskimi interesi", da se v Sloveniji znova pojavlja "medsebojno tožarjenje" in "tožarjenje Slovenije pred institucijami EU".

Zaradi ravnanja, ki da škodi ugledu Slovenije v tujini, je Cerar še posebej pokritiziral evropske poslance iz Slovenije in jim sporočil, da imajo vso možnost, da s svojega položaja "na dostojen in legitimen način" vplivajo na imenovanje komisarjev, ne pa da se prerekajo in kritizirajo Slovenijo v tujini.

Kot neprimerna je Cerar danes zavrnil nekatera namigovanja, da naj bi z Junckerjem glede komisarske kandidature sploh ne govoril, in ponovil, da je z njim opravil dva telefonska pogovora.

V obeh je zastopal enako stališče - da se mu seznam slovenskih kandidatov ne zdi optimalen, saj na njem ni Potočnika, a glede na vse pristaja na pravila igre in zato s seznama podpira dva kandidata, ki prihajata iz vrst strank nove koalicije, Tanjo Fajon in Karla Erjavca, Bratuškove pa ne.

Juncker je to po besedah Cerarja "vzel na znanje" in hkrati pojasnil, da ima svoje preference - Bratuškovo, ki ji je tudi pripravljen nameniti visoko mesto v komisiji.

Zaradi določenih nejasnosti na Junckerjevi strani sta nato v drugem pogovoru še razjasnila "pravni status" slovenskega predloga - dejstvo, da gre za seznam, ki ga je poslala vlada, in da ima Juncker res na izbiro tri kandidate.