c S

Varuh konkurence ustavil postopek proti dobaviteljem zemeljskega plina

17.09.2014 07:39 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Agencija za varstvo konkurence je ustavila postopek proti 16 dobaviteljem zemeljskega plina ter gospodarskemu interesnemu združenju za distribucijo plina. Tako je dokončno ovrgla očitke, da obstaja verjetnost usklajenega ravnanja pri določanju cen plina za gospodinjstva, so sporočili iz Energetike Ljubljana, ki je bila med preiskovanci.

Poleg interesnega združenja in Energetike Ljubljana je preiskava doletela še podjetja Adriaplin, Domplan, Energetika Celje, Istrabenz plini, Komunala Slovenj Gradec, Plinovod Sevnica, Jeko-In, Komunalno podjetje Vrhnika, Komunalno podjetje Velenje, Loška komunala, Mestni plinovodi, Petrol, Petrol Energetika, Plinarna Maribor in Plinstal.

Kot so za STA pojasnili na agenciji, so v postopku od navedenih podjetji in drugih ustanov pridobili več podatkov, aprila pa so na sedežu treh izmed podjetij opravili tudi preiskavo. Po preučitvi pridobljenih dokazov je agencija postopek ustavila. Agencija je sklep izdala 17. julija, na svoji spletni strani pa ga je objavila v ponedeljek.

Varuh konkurence je postopek proti dobaviteljem zemeljskega plina in gospodarskemu interesnemu združenju uvedel februarja lani, in sicer na podlagi anonimne prijave iz oktobra 2012. Sklep o uvedbi postopka je temeljil na tem, da so se cene zemeljskega plina za gospodinjstva daljše obdobje gibale usklajeno.

"Vendar pa agencija za varstvo konkurence v postopku ni pridobila dokazov, iz katerih bi izhajalo, da bi bilo usklajeno gibanje cen posledica kršitev določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki bi predstavljalo prepovedan sporazum oz. usklajeno ravnanje med podjetji o določanju cen zemeljskega plina. Nasprotno, iz pridobljenih dokazov izhaja, da so se podjetja zgolj odzivala na ceno surovine, na razmerja pa je bistveno vplival tudi vstop novega konkurenta na trg," so poudarili na agenciji.

Agencija je preverjala, ali so se cene za gospodinjske odjemalce zviševale in zniževale hkrati oz. ali so si dobavitelji in gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina izmenjevali občutljive poslovne informacije ter se sporazumeli oz. usklajeno ravnali pri določanju cen zemeljskega plina gospodinjstvom, s čimer bi ovirali ali izkrivljali konkurenco v Sloveniji in na notranjem trgu.

"Energetika Ljubljana je kot dobavitelj zemeljskega plina na območju Ljubljane in primestnih občin vse očitke o sumih kršitve zakona takoj zavrnila in skozi postopek in preiskavo, ki jo je vodila agencija, dokazala, da se o oblikovanju prodajnih cen zemeljskega plina ni nikoli z nikomer dogovarjala," so poudarili v ljubljanski družbi.

Energetika Ljubljana ima sklenjeno dolgoročno pogodbo o dobavi zemeljskega plina z družbo Geoplin, ki je tudi edini ponudnik zemeljskega plina za večino dobaviteljev plina kot surovine.

Po ugotovitvah agencije, kot so jih navedli v Energetiki Ljubljana, je bila cena zemeljskega plina za končne porabnike v veliki meri določena neodvisno od drugih dobaviteljev zemeljskega plina, in sicer v odvisnosti od dobavitelja surovine in javnih dajatev. Javne dajatve so za vse dobavitelje oz. končne porabnike zemeljskega plina praktično enake in obvezne.

"Končna cena dobaviteljev zemeljskega plina je tako v največji odvisnosti nakupne cene zemeljskega plina kot surovine, slednjo pa določa dobavitelj surovine," so še pojasnili v Energetiki Ljubljana.