c S

Posebna strokovna komisija glede prenehanja mandata poslanca začela z delom

10.09.2014 16:56 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Posebna strokovna komisija, ki bo oblikovala pravno mnenje o poslanskem mandatu predsednika SDS Janeza Janše, se je na današnji seji dogovorila o načinu dela, svoje stališče o mandatu Janše pa bo javnosti sporočila, "ko bo to končno", so sporočili iz državnega zbora.

Posebna strokovna komisija bo na podlagi sklepa mandatno-volilne komisije DZ oblikovala stališče glede prenehanja mandata Janše oz. o vprašanjih, ki so glede na mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora ostala ustavnopravno sporna po razpravi na nujni seji mandatno-volilne komisije.

Mandatno-volilna komisija je namreč na seji 8. avgusta sklenila, da se oblikuje strokovna skupina neodvisnih pravnikov, ki bo podala mnenje o mandatu Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

V strokovni komisiji so trije profesorji z ljubljanske pravne fakultete, to so Rajko Pirnat, ki ga je imenovala SMC, Ciril Ribičič na predlog SD in Franc Grad na predlog DeSUS. Poslanci ZL so izbrali pravnika Dina Bauka iz odvetniške pisarne Ferfolja, Ljubič, Bauk, ZaAB pa nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki je eden od predsednikov Evropskega centra za reševanje sporov.

NSi se je svojemu kandidatu v komisiji odrekla, saj menijo, da gre v tem primeru za politično odločitev. SDS pa je predlagala nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki pa njihovega predloga očitno ni sprejel.