c S

Izteka se prehodno obdobje dvojnega pošiljanja opominov podjetjem o neplačanih davkih

25.08.2014 10:00 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Finančna uprava RS (Furs) bo podjetja in podjetnike o neplačanih davčnih obveznostih s septembrom opominjala le še prek portala eDavki, saj se konec avgusta izteče prehodno obdobje pošiljanja opominov po klasični poti in prek portala. Podjetja in podjetnike zato pozivajo, da za namen dodatnega obveščanja sporočijo svoj elektronski naslov.

Ureditev podatkov o prejemnikih elektronske pošte je priporočljiva predvsem v tistih primerih, ko v imenu zavezanca do eDavkov dostopa pooblaščenec in zavezanec zato prek portala eDavki ne bo mogel videti, da je opomin prejel, so sporočili s Fursa.

Če si bo zavezanec s pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov uredil podatke o prejemnikih elektronske pošte in ob tem navedel svoj elektronski naslov, bo obvestilo o prejemu opomina na eDavke prejel tudi na ta naslov.

Pri tem opozarjajo, da bodo zavezanci, ki so vključeni v sistem eVročanja, ne glede na to, ali so sporočili elektronski naslov za dodatno obveščanje ali ne, prejeli opomin v portal eDavki. Elektronske naslove prejemnikov obvestil pa je mogoče preko sistema eDavki spreminjati kadarkoli.

Zoper zavezanca, ki zapadlih obveznosti ne plača v predpisanem roku, začne davčni organ postopek davčne izvršbe. Ne glede na to, da zakonodaja ne predpisuje opominjanja, se v praksi pred vsakim začetkom davčne izvršbe zavezancu pošlje opomin. Namen opominov, ki so informativne narave, je spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, še navajajo na Fursu.