c S

Z iztekom prejšnjega mandata zakonodajno pot končali številni zakonski predlogi

07.08.2014 13:20 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Z iztekom mandata prejšnjega sklica DZ so se končali zakonodajni postopki za vse predloge aktov, ki jih poslanci niso uspeli sprejeti, razen enega, ki ga je vložila skupina volivcev. Med tistimi, ki končujejo svojo zakonodajno pot, je nekaj predlogov ustavnih sprememb, tudi za spremembo volilnega sistema. Novi poslanci jih lahko vložijo znova.

Novi predsednik DZ Milan Brglez je poslance novega sklica obvestil, kateri zakonodajni postopki so zaradi izteka mandata končani. V skladu s poslovnikom DZ gre za vse tiste predloge, ki so bili v proceduro vloženi v prejšnjem mandatu, z izjemo tistih, ki so bili začeti na predlog državnega sveta ali 5000 volivcev.

Tako se je zaključil postopek obravnave predloga poslancev SDS za spremembo 80. člena ustave, po kateri bi poslance v državni zbor volili po dvokrožnem večinskem sistemu.

Na temo volilnega sistema je bila v prejšnjem mandatu vložena tudi novela zakona o volitvah v državni zbor, s katero je skupina poslancev nekdanje koalicije predlagala uvedbo obveznega absolutnega preferenčnega glasu in ukinitev volilnih okrajev.

Tudi za ta predlog se je zakonodajni postopek končal, bo pa v proceduri ostal predlog sprememb volilnega zakona, ki ga je vložila Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) in predvideva uvedbo kombiniranega volilnega sistema. To je tudi edini zakonodajni predlog, ki nadaljuje zakonodajno pot tudi v novem mandatu državnega zbora.

Med predlogi za spremembo ustave je zakonodajno pot končal tudi predlog SDS, po katerem bi se državni zbor lahko sam razpustil. Enaka usoda je doletela predlog skupine nekdanjih koalicijskih poslancev, po katerem bi omejili poslansko imuniteto v primeru sovražnega govora.

Končana je tudi procedura predloga nekdanje koalicije, ki je želela v ustavo vpisati pravico do pitne vode. Takšen predlog je sicer mogoče najti tudi v osnutku koalicijskega sporazuma, ki ga je potencialnim koalicijskim partnerjem posredoval SMC. Poslanci novega sklica sicer lahko vse te zakonodajne predloge "posvojijo" in znova vložijo v proceduro.

Prav tako je ustavljen postopek sprejemanja novele zakona o vladi, s katero so poslanci ZaAB želeli pred volitvami uvesti minimalne pogoje, ki jih nekdo mora izpolnjevati za nastop funkcije. Zakonsko so želeli določiti, da posameznik ne more voditi države iz zapora.

Zakonodajno pot je med drugim končal tudi predlog poslancev SDS, ki so želeli z novelo zakona o kazenskem postopku določiti roke odločanja na sodiščih. Enaka usoda je doletela vladni predlog novele zakona o financiranju občin, ki naj bi preprečil zviševanje davčnih prihodkov občinskih proračunov.

S koncem mandata so delo v DZ predčasno zaključile tudi parlamentarne preiskovalne komisije. Državnemu zboru v prejšnjem mandatu tudi ni uspelo obravnavati njihovih poročil. Tako so končani postopki obravnave poročil komisije za preiskovanje zlorab v bančnem sistemu, preiskovalne komisije Krpan in komisije, ki se je ukvarjala z ekstremističnimi skupinami.