c S

Nov krog koalicijskih pogajanj utegne pokazati obrise bodoče vlade

07.08.2014 09:07 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - SMC bo danes nadaljevala pogovore z DeSUS, SD, NSi in ZaAB za vstop v vlado. Pred seboj bodo imeli pripombe strank k osnutku koalicijske pogodbe, zato je pričakovati jasnejšo sliko o možnosti zbližanja stališč. Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SMC Miro Cerar sta se sešla tudi v sredo in ne vidita ovir za vstop DeSUS v vlado.

SD in DeSUS bosta na pogovore, ki bodo predvidoma potekali v DZ, prišli že dopoldne, za njima je pričakovati NSi in ZaAB.

Erjavec vsebine sredinega srečanja s Cerarjem ni želel razkriti, je pa za STA navedel, da ne vidita ovir za sodelovanje DeSUS v vladi. Po poročanju Planet TV naj bi se dogovorila glede zahtev DeSUS pri regresu upokojencem. Tako je moč sklepati, da je DeSUS najbližje sodelovanju v vladi.

V torek je Erjavec že pojasnil, da se pripombe, ki so jih poslali SMC, nanašajo na regres upokojencem in usklajevanje pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti, izpostavil je še vzpostavitev demografskega sklada in dolgotrajno oskrbo na domu.

Edini ultimativni pogoj stranke SD je "ne" socialni kapici, nasprotujejo pa tudi fleksibilnemu trgu delovne sile. Dopolnila NSi k osnutku koalicijske pogodbe pa so naravnana v reforme. Med drugim se zavzemajo za socialno kapico, za fleksibilno varnost trga dela ter za davčno reformo v smeri znižanje davkov.

V ZaAB pripomb k osnutku koalicijske pogodbe ne razkrivajo, zelo verjetno pa je, da je poudarek na področju uravnoteženja javnih financ in zagona gospodarstva.

V začetku prihodnjega tedna je pričakovati tudi pogovore predsednika države Boruta Pahorja s poslanskimi skupinami glede predloga za mandatarja.