c S

KPK pod drobnogled vzela postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja

06.08.2014 09:00 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, predvsem v luči tega, da je na seznamu treh kandidatov poleg evropske poslanke Tanje Fajon in predsednika DeSUS Karla Erjavca tudi predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek. Postopek je KPK začela na lastno pobudo, so za STA pojasnili v KPK.

V komisiji so potrdili, da so na lastno pobudo minuli teden začeli postopek ugotavljanja domnevne kršitve 37. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta med drugim pravi, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in da mora storiti vse, da se mu izogne. Uradna oseba svoje funkcije ali službe tudi ne sme uporabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes.

KPK trenutno čaka na dokumentacijo s strani vlade, na osnovi katere se bo odvijala nadaljnja preiskava. Kdaj bo zaključena, na komisiji ne morejo napovedati, saj je vse odvisno od njenega obsega. Preiskava naj bi sicer pokazala, ali je pri predlogu kandidature Bratuškove za evropsko komisarko šlo za kršitev in kdo v tem primeru nosi odgovornost zanjo.

Predsednik KPK Boris Štefanec je danes za televiziji POP TV in TV Slovenija dejal, da so v začetni fazi postopka in da trenutno ne obravnavajo nikogar osebno, tako tudi ne Bratuškove. Najprej bodo počakali na pojasnila in dokumente vlade. Primer spada med prioritetne, je dejal in izrazil pričakovanje, da bodo izsledki znani v prvi polovici septembra.

Čeprav KPK o morebitnem obstoju nasprotja interesa še ni odločil, pa po mnenju predstavnikov Društva integriteta "okoliščine primera ponovno opozarjajo, kako visoki javni funkcionarji podcenjujejo predpisane standarde integritete". "Ne glede na odločitev KPK je v danem primeru z vidika integritete sporno že to, da javnost nima ne konkretnih informacij in ne korektnih obrazložitev vlade, kdo in po katerem postopku je sploh predlagal premierko Alenko Bratušek in ostale kandidate, kdo vse je o tem odločal in kakšen vpliv je sama premierka imela na končno odločitev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Šele na podlagi teh podatkov bi lahko javnost po njihovem mnenju korektno presojala, ali je bil postopek v celoti zakonit in etičen. V društvu si zato prizadevajo "ne le za upoštevanje zakonskih predpisov, temveč za dvig etičnih standardov v politiki in ravnanju javnih funkcionarjev".