c S

Potencialne partnerice danes o osnutku koalicijske pogodbe

29.07.2014 10:29 Ljubljana, 29. julija (STA) - V strankah bodo danes pregledali delovni osnutek koalicijske pogodbe, ki so jim ga posredovali iz Stranke Mira Cerarja. Delovni osnutek koalicijske pogodbe med drugim predvideva nadzorovano privatizacijo, zdravstveno reformo pa tudi davek na nepremičnine in spremembe v volilnem sistemu z uvedbo preferenčnega glasu.

Dokument, ki ga je STA posredovala ZL, izpostavlja pet temeljnih vizij, ki so pravna država, predvidljivo in enostavno poslovno okolje, okolje za razvoj profesionalnih potencialov javnih uslužbencev in kakovost njihovih storitev, odprt dialog s civilno družbo ter ustvarjalno družbo, ki bo zdrava, inovativna, kompetentna in socialna ter bo omogočila kvaliteto življenja vsem ljudem.

Kot ugotavljajo v dokumentu, je treba v izpostavljenih okvirih zasledovati vzpostavitev politike medgeneracijske solidarnosti med mladimi, zaposlenimi, brezposelnimi, upokojenci in starostniki ter načela projektnega financiranja države z izjemo socialne politike.

Izpeljati je treba nadzorovano privatizacijo državnih monopolov, z izjemo infrastrukturnih, in zdravstveno reformo, ki je usmerjena v ukinjanje dodatnega zavarovanja in razbitje klientelističnih povezav v sektorju.

Dokument govori še o optimizaciji dela javnega sektorja in javne uprave, dvigu učinkovitosti države pri pobiranju davkov preko davčnih blagajn, davčne izterjave in plačevanja prispevkov. Govori tudi o učinkovitosti in neodvisnosti sodne veje oblasti.

Nekaj sprememb se obeta tudi pri seznamu ministrstev, med drugim naj bi področje prostora znova pripojili k okolju, kmetijstvo in infrastruktura pa bi delovala kot samostojna resorja, javna uprava se seli nazaj pod pravosodje.

Osnutek bodo danes pregledale potencialne koalicijske partnerice. Že zjutraj se je sicer sestal kolegij predsednika SD, a osnutka, ki so ga prejeli šele davi, še niso uspeli obravnavati, je za STA dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Osnutek so posredovali strokovnim svetom stranke oz. pristojnim za posamezna področja. Čez dan ga bodo preučili, pogajalska skupina SD se bo nato še enkrat sestala, svoja mnenja pa bodo zvečer, predvidoma ob 18. uri, predstavili Cerarju.

Ta se bo čez dan srečal tudi s predstavniki ostalih parlamentarnih strank z izjemo SDS.