c S

O izločitvi Masleše iz zadeve Patria na vrhovnem sodišču danes niso odločali

18.07.2014 15:04 Ljubljana, 18. julija (STA) - Občna seja sodnikov vrhovnega sodišča, na kateri so nameravali obravnavati predlog za izločitev predsednika sodišča Branka Masleše v zadevi Patria, ni bila sklepčna, zato o predlogu niso odločali. O predlogih za izločitev treh sodnikov v zadevi Patria bo prihodnji teden odločala podpredsednica sodišča Nina Betetto.

Izločitev Masleše v zadevi Patria zahteva zagovornik Janeza Janše Franci Matoz. Vrhovno sodišče je zaradi pomembnosti zadeve sklicalo občno sejo za danes, po besedah tiskovnega predstavnika vrhovnega sodišča Gregorja Strojina so sejo sklicali v najkrajšem možnem času.

Strojin je v izjavi za medije pojasnil, da je bilo na seji zaradi številnih vnaprej načrtovanih odsotnosti v času sodnih počitnic prisotnih 21 od 32 vrhovnih sodnikov, tako potrebni dvotretjinski kvorum za veljavnost seje ni bil dosežen in o izločitvi Masleše niso mogli odločati.

Da bi bil kvorum dosežen, bi na seji moralo biti navzočih 22 sodnikov. A tudi v tem primeru bi se verjetno kot prvo na dnevnem redu postavilo vprašanje, ali lahko o izločitvi Masleše odločajo trije sodniki, zoper katere je bila vložena zahteva za izločitev v zadevi Patria. To so Marko Šorli, Barbara Zobec in Vesna Žalik. V pristojnosti Masleše je napreč, da odloča o zahtevah za njihovo izločitev. Če omenjeni trije sodniki o izločitvi Masleše ne bi mogli odločati, pomeni, da morali biti na občni seji prisotni skoraj vsi sodniki, da bi bil dosežen zadostni kvorum za odločanje, je dejal Strojin.

Zakon o sodniški službi od sodnikov zahteva, da večino svojega dopusta porabijo ravno v času sodnih počitnic. Dopusti so bili tako načrtovani že v maju, pojasnjuje Strojin. V prihodnjem tednu ima Masleša dopust, njegove pristojnosti bodo prešle na podpredsednico sodišča Nino Betetto. Tako bo ona tudi odločila o ostalih zahtevah za izločitev sodnikov v zadevi Patria.

Izločitev Šorlija in Zobčeve predlaga tožilec Andrej Ferlinc, Matoz pa zahteva izločitev sodnice poročevalke v tej zadevi Žalikove.

Po Strojinovih besedah Žalikova ta teden ni smela opravljati nobenih formalnih aktivnosti v primeru zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janša v primeru Patria. Ker je odločitev o morebitni izločitvi Žalikove prioritetna zadeva, bo Betettova začela delati na tem primeru predvidoma takoj v začetku prihodnjega tedna.

Če bo zahtevi za izločitev ugodila, jo bo prerazporedila drugemu sodniku poročevalcu. Če pa bo zavrnila zahtevo, bo lahko Žalikova nadaljevala z delom na tem primeru. O ostalih zahtevah za izločitev bo Betettova odločala posamično.

Nov datum občne seje ni predviden, bo pa odvisen od tega, ali bo potrebna, pravi Strojin. Zahteva o izločiti Masleše je bila namreč usmerjena v njegovo funkcijo kot predsednika, ki odloča o izločitvi drugih sodnikov.

Po Strojinovih besedah je bila občna seja sklicana skladno s pravili, predsednik vrhovnega sodišča pa sodnikom ne more odrejati, kako naj sodijo ali bodo prisotni na sejah. Ti imajo namreč pravico izkoristiti svoje pravice do koriščenja letnega dopusta.

Če bi Masleša od sodnikov kljub napovedanem dopustu zahteval prisotnost, bi se verjetno zelo hitro vzpostavilo vprašanje, zakaj je mogoče katere sodnike bolj vabil in katere manj, pravi Strojin. So pa kljub napovedanim odsotnostim sklicali občno sejo, ker je bila še vedno možnost, da bi se kateri od sodnikov kljub dopustu odločili udeležiti seje.