c S

Zavezo za boj proti korupciji podpisalo 13 od 17 strank, ki se potegujejo za mesta v DZ

11.07.2014 13:20 Ljubljana, 11. julija (STA) - Od 17 list in strank, ki kandidirajo na nedeljskih parlamentarnih volitvah, samo štiri niso popisale Zaveze za boj proti korupciji, ki so jo pripravili v Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta. Med parlamentarnimi je niso podpisali le v SDS. Sicer pa je uspeh podpisovanja boljši kot pred volitvami v Evropski parlament.

Predstavniki omenjenega društva so na današnji novinarski konferenci pojasnili, da zaveze poleg SDS niso podpisali še Enakopravni deželani - Naprej Slovenija, Liberalno gospodarska stranka in Stranka Humana Slovenija.

V SDS se niso odzvali ne na elektronsko pošto in ne na klice, je danes povedal projektni asistent Društva Integriteta Sebastjan Peterka, ki je izvedel analizo. Po njegovih besedah v društvu obžalujejo, da se SDS glede na njeno prepoznavnost in napovedan volilni izid že drugič ni odzvala.

V nekaterih strankah so zavezo podpisali tudi kandidati za poslance, čeprav jim tega ni bilo treba, saj zaveza zanje velja že, če so jo podpisali prvaka strank, je dodal Peterka. Tukaj izstopa SMC, kjer je zavezo poleg predsednika podpisalo še 31 kandidatov, v SLS pa pet. Ker velja, da podpis predsednika stranke velja tudi za kandidate, se je k boju proti korupciji zavezalo 990 kandidatov oziroma 87,6 odstotkov vseh, ki kandidirajo. Pred majskimi evropskimi volitvami se je zavezalo 64 odstotkov kandidatov, zato sedanji rezultat ocenjujejo kot zelo dober.

Društvo je opravilo tudi analizo programov na področju preprečevanja korupcije. Kot je dejal Peterka, razočarani ugotavljajo, da le štiri stranke - DL, SLS, Verjamem in ZaAB - v svojih programih boj proti korupciji omenjajo med bolj prioritetnimi.

Stranka Humana Slovenija in Enakopravni deželani - Naprej Slovenija tega področja v svojih programih sploh ne obravnavata. V skupino list oziroma strank, ki se s tem področjem ukvarjajo zelo omejeno, pomanjkljivo ali ga redko omenjajo, se uvrščajo DeSUS, Zeleni Slovenije, PS, Piratska stranka, SNS, Združena levica, SD in Liberalno gospodarska stranka.

Pri treh strankah - NSi, SDS in SMC - se tematika pojavlja pogosteje, a je del drugih prednostnih področij, še ugotavljajo v društvu.

Na splošno pa v Društvu Integriteta pri analizi programov za področje boja proti korupciji ugotavljajo, da je vsebina precej skopa in nedorečena, gre za splošne fraze in nerazdelane cilje. Prepogosto se stranke javno zavzemajo za transparentnost in ničelno toleranco do korupcije, a njihova dejanja tega ne odražajo, opozarjajo v društvu.

S podpisom zaveze so se kandidati za poslance zavezali, da bodo v prihodnjem mandatu delovali v dogovoru s civilno družbo in ostalimi pristojnimi za izpolnitev glavnih protikorupcijskih ciljev, ki bodo pripomogli k dvigu stopnje transparentnosti in integritete.