c S

Uradni izid predčasnih volitev v DZ predvidoma 29. julija

08.07.2014 15:31 Ljubljana, 08. julija (STA) - Državna volilna komisija (DVK) je na seji sprejela navodilo o ugotavljanju izida glasovanja na nedeljskih predčasnih volitvah v DZ. Neuradni delni izid glasovanja bo znan v nedeljo okoli 23. ure, ko bodo prešteli veliko večino vseh oddanih glasovnic na voliščih, uradni pa predvidoma 29. julija.

Na današnji seji so se člani DVK dogovorili, da bodo tako kot do zdaj takoj po zaprtju volišč ob 19. uri na spletni strani DVK objavili izid predčasnega glasovanja. Nato bodo sproti prištevali izide, ki jih bodo sporočale okrajne volilne komisije, na strani pa bodo objavili tudi trenutno razdelitev poslanskih mest.

Glasovom, oddanim na predčasnem glasovanju, ki poteka od danes do četrtka, in splošnem glasovanju v nedeljo, bodo 14. julija prišteli še glasove po pošti iz Slovenije, 21. julija pa glasove na diplomatsko-konzularnih predstavništvih in po pošti iz tujine. Po poteku rokov za morebitne pritožbe za varstvo volilne pravice bo DVK do torka, 29. julija, pripravil poročilo o izidu predčasnih volitev poslancev ter ga posredoval predsedniku republike.

DVK je danes potrdil tudi rokovnik za izvedbo volilnih opravil za redne volitve članov občinskih svetov in županov, ki bodo 5. oktobra. Roki za volilna opravila začnejo teči 21. julija, ki je tudi dan razpisa volitev. Z razpisom volitev pa lahko začnejo politične stranke določati svoje kandidate in skupine volivcev zbirati podpise podpore za vložitev kandidatur. Rok za zbiranje podpore in vložitev kandidatur za župane in kandidatnih list za občinske svete je 10. september. Potrjeni seznami kandidatur in kandidatnih list bodo objavljeni najpozneje do 19. septembra.

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji morajo organizatorji kampanje pred lokalnimi volitvami posebne transakcijske račune odpreti do 21. avgusta. Volilna kampanja pa se bo začela 30 dni pred dnem glasovanja, in bo potekala med 5. septembrom in petkom, 3. oktobrom, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk.

Člani DVK so sprejeli tudi navodilo o obrazcih dajanja podpore v postopku kandidiranja na lokalnih volitvah. Razpravljali so o tem, kako preprečiti prodajo podpisov podpore pod kandidaturo za župana, kar se je v preteklosti že dogajalo. Problematični so namreč obrazci za dajanje podpore, na katerih ni treba navesti, za katerega kandidata konkretno volivec oddaja svoj podpis, pač pa je navedena le občina. Opozorili so, da je treba področje ustrezno zakonsko urediti.