c S

Durs bo opomine po novem pošiljal preko portala eDavki

07.07.2014 14:28 Ljubljana, 07. julija (STA) - Davčna uprava RS (Durs) bo po novem o neplačanih davčnih obveznostih zavezance opominjal preko portala eDavki. Prehodno obdobje, v katerem bodo opomini potovali tako po klasični kot elektronski poti, se bo zaključilo 1. septembra. Na Dursu zavezance pozivajo, da do tega datuma sporočijo tudi elektronski naslov za dodatno obveščanje.

V prehodnem obdobju, do konca avgusta, bodo opomini za neporavnane obveznosti zavezancem posredovani tako po klasični poti kot tudi preko portala eDavki. "To velja za zavezance, ki so vključeni v sistem eVročanja, in sicer fizične osebe, ki so - ali še bodo - vložile pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov, ter vse pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost," pojasnjujejo na Dursu.

Prehodno obdobje se bo zaključilo 1. septembra, ko bodo vsi ti zavezanci opomine prejemali le še preko portala eDavki. "Zavezance pozivamo, da nam za namen dodatnega obveščanja o prejemu opomina preko portala eDavki sporočijo elektronski naslov, kar uredijo preko portala eDavki s posebnim obrazcem," pojasnjuje davčna uprava.

Ker se prehodno obdobje pošiljanja opominov po klasični in elektronski poti izteče konec avgusta, na Dursu priporočajo, da elektronski naslov za obveščanje zavezanci sporočijo čim prej, zaradi prvih septembrskih opominov pa najpozneje do 31. avgusta.

Ureditev podatkov o prejemnikih elektronske pošte na Dursu priporočajo še posebej v tistih primerih, ko v imenu zavezanca do eDavkov dostopa pooblaščenec in zavezanec zato preko portala eDavki ne bo mogel videti, da je opomin prejel. Če si bo zavezanec s pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov uredil podatke o prejemnikih elektronske pošte in ob tem navedel svoj elektronski naslov, bo obvestilo o prejemu opomina na eDavke prejel tudi na ta naslov.

Pri tem opozarjajo, da bodo zavezanci, ki so vključeni v sistem eVročanja, ne glede na to, ali so sporočili elektronski naslov za dodatno obveščanje ali ne, prejeli opomin v portal eDavki. Elektronske naslove prejemnikov obvestil pa je mogoče preko sistema eDavki spreminjati kadarkoli.

Zoper zavezanca, ki zapadlih obveznosti ne plača v predpisanem roku, začne davčni organ postopek davčne izvršbe. Ne glede na to, da zakonodaja ne predpisuje opominjanja, se v praksi pred vsakim začetkom davčne izvršbe zavezancu pošlje opomin. Namen opominov, ki so informativne narave, je spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, še navajajo na davčni upravi.