c S

Vrhovno sodišče Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti obravnava prednostno

01.07.2014 07:59 Ljubljana, 30. junija (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je sodnici poročevalki, ki ji je dodeljena zahteva predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti v primeru Patria, ustavil pripad vseh drugih zadev. Zadeva se obravnava prednostno, so pojasnili za STA.

Pred šestimi sodniki kazenskega oddelka vrhovnega sodišča je trenutno skupno odprtih 142 različnih zahtev za varstvo zakonitosti, od tega jih je pri konkretni sodnici poročevalki 26, še pojasnjujejo na sodišču.

Sodnica poročevalka mora na zadevi brez odlašanja začeti intenzivno delati, pojasnjujejo na vrhovnem sodišču. Dodajajo, da okvirnih rokov ne morejo napovedovati. "Dinamika postopka je odvisna izključno od ugotovitev in odločitev sodnika poročevalca," dodajajo.

V odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko so danes znova pozvali vrhovno sodišče, naj nemudoma odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za Janšo, saj da za to ne potrebuje mnenje vrhovnega državnega tožilstva. Opozarjajo, da je v vseh primerih suma kršitve človekovih pravic in neupravičenega odvzema svobode sodišče dolžno odločati nemudoma.

V Svetu katoliških laikov Slovenije pa pozivajo k poštenemu sojenju v zvezi z obsodbo Janše.

Ljubljansko okrajno sodišče je namreč Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je 20. junija začel prestajati dveletno zaporno kazen. Krkovič mora na Dob 4. julija, Črnkovič pa je zaprosil za alternativno prestajanje kazni. Na Okrajnem sodišču v Ljubljani so za STA pojasnili, da o prošnji Črnkoviča še niso odločali.