c S

Odprava zaostankov pri reševanju pritožb na področju sociale za ministrstvo prioriteta

17.06.2014 16:02 Ljubljana, 17. junija (STA) - Odprava zaostankov pri reševanju pritožb na področju sociale je absolutna prioriteta, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je namreč danes s sodelavci opozorila na več primerov kršitev pravic, med drugim tudi na nerešene pritožbe na področju sociale.

Pri varuhu so danes opozorili tudi na nepravilno ugotavljanje materialnega stanja družin, ki prosijo za javna sredstva, saj je ministrstvo posameznikom ali družinam iste prihodke, na primer enkratni znesek od prodaje premoženja, štelo v prihodke družine dve leti zapored.

Kot problematično so izpostavili tudi prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnin prejemnikov denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Na ministrstvu so v odzivu glede nerešenih pritožb na področju sociale zapisali, da je njihov cilj letos rešiti vse zaostanke. "Akcijo odpravljanja zaostankov opravljamo tako z dodatnimi zaposlitvami in tudi z vključitvijo v reševanje še ostalih usposobljenih delavcev na ministrstvu, kar predlaga tudi varuhinja," so zapisali in pojasnili, da so v zadnjih dveh mesecih rešili 4791 pritožb, zato je skupno število rešenih pritožb sedaj 13.361.

Pri tem so navedli, da so z uveljavitvijo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev na ministrstvo prenesli pristojnost reševanja pritožb zoper odločbe centrov za socialno delo za trinajst pravic iz javnih sredstev, od januarja letos pa so centri za socialno delo in s tem ministrstvo pristojni še za odločanje o pogrebnini in posmrtnini. Ob pripravi zakona je bilo predvideno povečanje števila javnih uslužbencev, ki bodo reševali pritožbe, vendar pa zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ do tega ni prišlo, so pojasnili.

Dodali so, da pospešeno nadgrajujejo informacijski sistem, ki poenostavlja reševanje pritožb, in zapisali, da se vsem vlagateljem opravičujejo za dolgo čakanje na odločitev o njihovih pritožbah.

Glede ostalih navedb varuhinje so zapisali, da so s 1. januarjem začele veljati nekatere spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Nekaj sprememb, s katerimi so razširili možnosti za pridobitev nekaterih transferjev in skušali odpraviti nekatere nelogičnosti prejšnjega sistema, pa bodo začele veljati 1. septembra letos.

"Od septembra dalje se bo upošteval bolj realni materialni položaj vlagatelja kot doslej, ko so se upoštevali podatki iz dohodninske odločbe za preteklo ali celo predpreteklo leto. V dohodek družine se po novem ne bo več všteval celotni otroški dodatek, ugodnejši je način upoštevanja dohodka od študentskega dela," so pojasnili.

Napovedali so tudi ponovno spremembo zakonodaje s ciljem poenostavitve. S 1. septembrom 2015 je tako predvidena uvedba informativnih izračunov socialnih prejemkov posameznikov po vzoru informativnih izračunov dohodnine, so še zapisali v sporočilu za javnost.