c S

Po mnenju odbora DZ za infrastrukturo in prostor 152. člen zakona o graditvi objektov ni pomanjkljiv

04.06.2014 15:39 Ljubljana, 04. junija (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo in prostor je obravnaval zahtevo upravnega sodišča za oceno ustavnosti 152. člena zakona o graditvi objektov in podprl mnenje zakonodajno-pravne službe, ki ocenjuje, da člen ni pomanjkljiv. To, da člen ne upošteva posebnih okoliščin nelegalnih gradenj v romskih naseljih, ne pomeni, da obstaja protiustavna pravna praznina.

Upravno sodišče je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti 152. člena zakona o graditvi objektov. Meni namreč, da je ureditev inšpekcijskih ukrepov v primeru nelegalne gradnje, če ne upošteva posebnih okoliščin nelegalni gradenj v romskih naseljih, pomanjkljiva in v nasprotju z ustavo.

Zahtevo je podalo v zadevi, ki se nanaša na inšpekcijsko odločbo, izdano zaradi nelegalne gradnje v Dobruški vasi v romskem naselju, za katero je znano, da investitorji niso lastniki zemljišč, kjer stojijo objekti in za to ne morejo pridobiti gradbenih dovoljenj.

Upravno sodišče poudarja, da bi moral zakonodajalec upoštevati tudi poseben položaj in pravice romske skupnosti (65. člen ustave) in stališče Evropskega sodišča za človekove pravice oz. da se pri uzakonjanju inšpekcijskih ukrepov pri nelegalnih gradnjah upošteva pravica vsakogar do spoštovanja njegovega doma.

Ureditev, ki bi pri inšpekcijskih ukrepih določala posebne pogoje za različne kategorije naselij ali različne objekte v romskih naseljih, tudi nelegalno zgrajenih, drugje pa ne, bi lahko po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ pomenila poseg v načelo enakosti pred zakonom. Glede na to bi bili lahko v neenakopravnem položaju vsi investitorji kot tudi prebivalci romskih naselij, je poudarila Valentina Marolt iz zakonodajno-pravne službe.

Služba ocenjuje, da izpodbijani člen ni pomanjkljiv in dejstvo, da ne upošteva posebnih okoliščin nelegalnih gradenj v romskih naseljih, ne pomeni, da obstaja protiustavna praznina, ki bi bila v neskladju z ustavnim načelom pravne države, je še dodala.

Odbor bo svoje stališče posredoval ustavnemu sodišču.