c S

Balkanski bojevnik: Predobravnani naroki se nadaljujejo, krivde zaenkrat ne priznava nihče

04.06.2014 15:01 Ljubljana, 04. junija (STA) - Tudi danes se nadaljujejo predobravnavni naroki v zadevi Balkanski bojevnik. Prvi je na ljubljansko okrožno sodišče danes prišel Miralem Lucević, ki krivde ni priznal. Njegov zagovornik Branko Gvozdić je predlagal izločitev dokazov, o kateri se bo sodišče še opredelilo. Krivde ne priznava niti Marko Bublić, Anesa Selmana pa ni bilo.

Gvozdić predlaga izločitev t. i. ambientalnih prisluhov, posnetih v Milanu, in dokazov, pridobljenih na podlagi tajnega opazovanja obdolženca. Gvozdić je opozoril, da je pridobivanje teh dokazov odredil tožilec in ne sodišče, kar je v nasprotju s slovensko ustavo, ki določa, da odredbe izdaja sodišče. Poleg tega pri teh ukrepih ni obrazloženo, zakaj so potrebni, je dodal Gvozdić. Kot sadež zastrupljenega drevesa predlaga tudi izločitev dokazov, pridobljenih na podlagi omenjenih dokazov.

Tožilstvo je odgovorilo, da je sodba, v kateri so upoštevani tudi dokazi iz Italije, pravnomočna. Sodišče tudi ni izločilo dokazov iz Italije, saj je ocenilo, da so pridobljeni zakonito, še navaja tožilstvo.

Gvozdić je nadaljeval, da je bil Lucević kljub italijanskim dokazom oproščen, tožilki pa sta ga spomnili, da je bil ta del sodbe tudi razveljavljen in vrnjen v ponovno sojenje.

Lucević je bil že sedmi, ki je prišel na predobravnavni narok v tej zadevi, prav nihče doslej pa ni priznal krivde. So pa nekateri odvetniki podali predlog za izločitev dokazov.

Sodišče je na predobravnavni narok povabilo tudi Anesa Selmana, enega od štirih, ki so bili na prvi stopnji obsojeni, višje sodišče pa je ta del sodbe potrdilo in kazni še zvišalo. Vendar pa je Selman pobegnil v BiH, kjer so ga pred meseci priprli, saj naj bi v neki najeti hiši gojil marihuano. Zdaj je v priporu v Bihaću. Ker ga torej na ljubljansko sodišče ni bilo, je sodnica sklenila, da se predobravnavni narok ne opravi, saj za to ni pogojev. Zelo možno je, da bo Selman tudi izločen iz sojenja.

Danes je na sodišče prišel tudi Marko Bublić, ki na Dobu prestaja 15-letno kazen. Bublić je bil v prvo obsojen na osem let zapora, višje sodišče je kazen zvišalo. Kljub temu je moral na sodišče, saj je višje sodišče razveljavilo del glede hudodelskega združevanja, za Bubliča pa tudi odločitev glede nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Bublić krivde za te očitke ne priznava, njegov odvetnik Roman Završek pa je podobno kot nekateri ostali njegovi kolegi v tem primeru predlagal izločitev nekaterih dokazov, tožilstvo temu seveda nasprotuje.

Novi obtoženci v zadevi Balkanski bojevnik prihajajo v ponedeljek, takrat so na sodišče vabljeni Đemajli Manđuka, Peter Khermayer in Jakob Remškar. Vsi trije so bili v prvem sojenju oproščeni.

Predobravnavni naroki se bodo zaključili 16. junija, ko je na sodišče vabljen prvoobtoženi Dragan Tošić. Nato se bo morala sodnica Andreja Sedej Grčar opredeliti do predlogov za izločitev dokazov. Verjetno je, da se bo ena ali druga stran nato še pritožila na višje sodišče.