c S

Izredna seja DZ o pravosodju po pričakovanju brez odločitev

04.06.2014 08:01 Ljubljana, 03. junija (STA) - Izredna seja DZ o stanju v pravosodju, ki jo je zahtevala SDS, se je po šestih urah in pol razprave po pričakovanju končala brez konkretnih odločitev. Parlamentarni odbor za pravosodje je namreč že prejšnji teden zavrnil predlog priporočil v zvezi z izvajanjem načela pravne države, ki ga je zahtevi za sklic seje priložila SDS.

Poslanci SDS so v razpravi večkrat izrazili dvom v nepristranskost pravosodja, pri tem pa mu očitali tudi "popolno neučinkovitost". Iz vrst PS, SD, NP, DL in DeSUS je bilo slišati očitke, da SDS zlorablja DZ za predvolilne potrebe. Kritični do stanja v pravosodju so bili tudi poslanci SLS in NSi, ki pa so bili v ocenah bistveno manj ostri kot v SDS.

Ob koncu seje se je v razpravo vključil tudi minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Senko Pličanič. Poudaril je, da je kot minister vselej sledil cilju "bolj učinkovitega, bolj hitrega, apolitičnega in neodvisnega sodstva". Izpostavil je zlasti dosežke na področju učinkovitosti sodstva, ki se kažejo v krajših sodnih postopkih in zmanjševanju sodnih zaostankov.

Zakonodaja, ki ureja pravosodje, po Pličaničevih besedah potrebuje še kar nekaj sprememb. Pri tem pa je opozoril, da rešitev nikakor ni le v spremenjeni zakonodaji, pač pa tudi v odgovornosti pristojnih, da jo dosledno izvajajo. Poudaril je še, da je neodvisnost sodstva najtesneje povezana s spoštovanjem sodnih odločitev.

Po mnenju SDS je glavni problem pravosodja kar pravosodje samo in politika v njem. Kot je dejal strankin poslanec Vinko Gorenak, pravosodje še vedno deluje kot pred letom 1990 ter ščiti svoje interese in interese leve politične opcije. Pri tem je izpostavil, da SDS stanje v pravosodju ločuje od zadeve Patria.

Stališče vlade do priporočil SDS je sicer predstavila državna sekretarka Tina Brecelj. Dejala je, da so priporočila SDS v zvezi s pravosodjem v delu neustrezna, v delu pa nepotrebna. Po njenih besedah vlada že z načelnega vidika ne more podpreti stališč političnih strank do pravosodja in do posameznih sodnih procesov, saj bi s tem posegla v avtonomijo sodstva.

Mirko Brulc iz SD je izrazil začudenje nad trditvijo SDS, da stanja v pravosodju ne povezuje z zadevo Patria, pri tem pa so se poslanci SDS, tako Brulc, v razpravi vedno znova zatekali prav k tej zadevi. Poslanec PS Jožef Kavtičnik razume zahtevo za sklic izredne seje DZ predvsem kot predvolilni nastop SDS.

Kritična do stanja v pravosodju je bila Jasmina Opec iz SLS. Dejala je, da smo na žalost še vedno priča številnim krivicam v pravosodnem sistemu, pri tem pa se pravosodje ni sposobno samoočistiti. Poslanka NSi Iva Dimic pa je izrazila zaskrbljenost zlasti zaradi zamud pri odkrivanju in pregonu bančnega kriminala.

Tokratna izredna seja je bila sicer prva po tem, ko je predsednik republike Borut Pahor v nedeljo podpisal odlok o razpustitvi DZ in razpisu predčasnih državnozborskih volitev za 13. julij. Vodje poslanskih skupin so se v ponedeljek na posvetu pri predsedniku DZ Janku Vebru dogovorili, da bo DZ po razpustitvi zasedal le še na izrednih sejah.