c S

V okviru priprav na uporabo zakona o odškodninah za izbrisane tudi izobraževanje za upravne enote

04.06.2014 08:08 Ljubljana, 04. junija (STA) - Pol leta po uveljavitvi zakona o odškodninski shemi za izbrisane se bo ta z 18. junijem začel uporabljati. To pomeni, da bodo od tega dneva dalje upravičenci lahko vložili zahtevo za odškodnino. V okviru priprav na uveljavitev zakona notranje ministrstvo prav danes pripravlja strokovno izobraževanje za upravne enote.

Kot so na ministrstvu pojasnili za STA, so od uveljavitve zakona potekale aktivnosti, povezane z vzpostavitvijo evidence o odločitvah in izplačilih denarne odškodnine. Nadgrajen je bil register tujcev, evidenca je začela delovati z 22. majem, vsem upravnim enotam pa so posredovali tudi navodila glede njenega delovanja.

Za upravne enote, ki bodo o vlogah za določitev denarne odškodnine v upravnem postopku ali za priznanje statusa upravičenca odločale na prvi stopnji, so že ob uveljavitvi zakona pripravili pojasnilo. Danes pa zanje organizirajo tudi strokovno izobraževanje, na katerem jih bodo predstavili vsebino zakona, nove pristojnosti upravnih enot in delovanje nove evidence o odločitvah in izplačilih denarne odškodnine.

Organizacija dela je sicer v pristojnosti posameznega načelnika upravne enote, po navedbah ministrstva pa bodo delo načeloma opravljali v okviru rednih delovnih obveznosti. Sicer pa je, so dodali, ministrstvo že v postopku priprave zakona ocenilo finančne posledice, tako za vzpostavitev evidence kot za izplačilo odškodnin, usposabljanje uslužbencev upravnih enot pa se bo izvedlo z lastnimi kadri in v lastnih prostorih.

Zakon, ki ga je Slovenija morala sprejeti na zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice, predvideva, da bodo do odškodnine upravičeni izbrisani iz registra stalnega prebivalstva z urejenim statusom v Sloveniji, bodisi z dovoljenjem za stalno prebivanje ali slovenskim državljanstvom. Do odškodnine bodo upravičeni tudi tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

Ob pripravi zakona in v času zakonodajnega postopka v DZ je bila ocena ministrstva, da je potencialnih upravičencev, ki bi lahko vložili zahtevo za določitev denarne odškodnine v upravnem postopku, 12.000.

Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije - združenje za človekove pravice je sicer zakon o odškodninah za izbrisane poslalo v presojo ustavnemu sodišču. Ob tem na ustavno presojo čaka tudi zakon o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji.