c S

Pahor razpustil DZ in za 13. julij razpisal predčasne volitve

02.06.2014 08:24 Ljubljana, 01. junija (STA) - Predsednik države Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu DZ in razpisu predčasnih državnozborskih volitev za 13. julij, kar je po njegovem mnenju v danih razmerah najboljši mogoči datum. Datum utegne zaplesti ustavna presoja, ki jo je napovedala Solidarnost. Pahor je državljane pozval, naj volitve kot priložnost izkoristijo za skupno dobro.

Predčasnim volitvam sta po Pahorjevih besedah botrovala odstop vlade Alenke Bratušek ter presoja tako njega kot poslancev, da ne predlagajo novega mandatarja in da je primernejši razpis predčasnih volitev.

Volitve so po njegovem mnenju za državo in vse nas "veliko, veliko boljša izbira kot že četrti poskus, da se imenuje mandatar ali tretja vlada v enem samem mandatu državnega zbora".

"Glede na datum in način odstopa vlade ter na strogo določene roke za ugotavljanje možnosti za sestavo nove vlade oziroma za razpis predčasnih volitev je 13. julij v teh razmerah najboljši mogoč datum," je pojasnil Pahor. Znova je poudaril tudi, da datum volitev ni prosta presoja predsednika republike, ampak da je vezan na ustavo, zakon in poslovnik DZ.

"Kljub nehvaležnemu poletnemu času je sredina julija za izvedbo predčasnih volitev z vidika možnosti in pravice volivcev, da se udeležijo volitev ter vplivajo na izbiro parlamenta in vlade večja, kot bi bila konec julija, da o avgustu niti ne izgubljamo besed," je dejal Pahor. Dodal je, da možnosti za razpis volitev v septembru glede na datum in način odstopa vlade ter roke sploh ni bilo.

Sedanje politično dogajanje je po Pahorjevem mnenju treba videti tudi v optimistični smeri. Glede na osebne izkušnje ter upoštevajoč mnenja uglednih tako domačih kot tujih strokovnjakov si namreč Pahor, kot pravi, dovoli oceniti, da je Slovenija na pragu izhoda iz gospodarske krize.

Pahor je še dejal, da imajo zlasti tisti, ki se bodo neposredno potegovali za vodenje vlade in države oziroma sodelovanje pri tem, možnost in tudi odgovornost, da "še toliko bolj natančno kot doslej zelo konkretno odgovorijo na precej zahtevne politične in druge dileme, s katerimi se bodo soočili takoj po volitvah". Prav in "fer" je, da ljudje njihova stališča dobro poznajo, predem jim bodo dali zaupanje, je povedal.

Kot so dodatno sporočili iz Pahorjevega urada, se za dan razpisa volitev po odloku, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek. Za izvršitev odloka skrbi Državna volilna komisija.

Odlok je sicer že objavljen v uradnem listu. Objavljeno je tudi navodilo Državne volilne komisije za dajanje podpore listam kandidatov za volitve v DZ.

Datum volitev utegne spremeniti morebiten uspeh ustavne presoje odloka, ki ga bo tekom tedna vložila zunajparlamentarna stranka Solidarnost. A tega ne bo storila kot politična stranka, temveč kot državljanska pobuda, je za STA povedal sopredsednik stranke Uroš Lubej. Zatrdil je, da bo na julijske volitve v času poletnih dopustov zaradi predvidene nizke volilne udeležbe padla močna senca nelegitimnosti.

DZ bo tako že drugič v zgodovini države predčasno zaključil svoj mandat. Sedanji sklic, ki se je na ustanovni seji sestal 21. decembra 2011, je razpuščen po približno dveh letih in pol delovanja. Mandat aktualnih poslank in poslancev bo sicer trajal vse do ustanovne seje novega DZ. Kot je za STA nedavno pojasnil predsednik DZ Janko Veber, iz ene od odločb ustavnega sodišča sledi, da DZ tudi po razpustu ohranja polna pooblastila.

Danes je Veber iztekajoči se mandat DZ ocenil kot uspešen, zlasti zato, ker da so z odločitvami umirili dogajanje na tujih finančnih trgih. Ti so nas po Vebrovih ocenah že "ožemali" z zelo slabimi bonitetnimi ocenami, Slovenija pa je dajala denar tujim finančnim trgom, namesto da bi reševala težave doma.

Po njegovem mnenju sta ga zagotovo zaznamovali ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške v EU in ustavna sprememba referendumske ureditve. Zaradi novih strank je bil mandat turbulenten, poseben in rekorden po dinamiki sprememb v vladah. V tem ga bo težko ponoviti, ugotavlja. Kot je pojasnil, je DZ sedaj zaključil četrti postopek, v katerem bi lahko predlagali kandidata za predsednika vlade.

DZ se je sicer danes seznanil s tem, da v roku ni bil podan predlog za izvedbo tretjega kroga imenovanja novega mandatarja, s čimer so bili tudi končani postopki iskanja novega mandatarja.

Poslancev to ni presenetilo, večina jih tudi zagotavlja, da so na volitve pripravljeni. Za vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Janija Möderndorferja je zaključek teh postopkov ta hip edina logična poteza. Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa o primernosti volitev poleti pravi, da se je tako pač razpletel položaj.

Vodja poslancev PS Jožef Kavtičnik je ocenil, da volitve poleti sicer niso najboljši čas, a da je termin nenazadnje določila Bratuškova s svojim odstopom.

Tudi vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da so volitve 13. julija najmanj škodljiv datum od vseh možnih. Po odstopu Gregorja Viranta z vrha DL bo šla sicer stranka po Branisljevih besedah na volitve z novim nabojem. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je dejal, da se na volitve pripravljajo že nekaj časa in bodo tudi tokrat uspešni.

Za predsednika SLS Franca Bogoviča je bil zaključek postopkov iskanja mandatarja pričakovan. Ob tem je znova izpostavil delovno neoperativnost zadnje vlade. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in je dobro, da se "tega projekta" lotijo čim prej, ga uspešno izvedejo in gredo naprej.