c S

Pahor za namestnika predsednika KPK imenoval Almo Maruško Sedlar in Igorja Lambergerja

28.05.2014 16:15 Ljubljana, 28. maja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je za nova namestnika predsednika KPK Borisa Štefaneca imenoval doktorja ekonomskih znanosti Igorja Lambergerja ter filozofinjo in pedagoginjo Almo Maruško Sedlar. Pahor je izrazil prepričanje, da Slovenija danes dobiva senat KPK, ki bo izpolnil pričakovanja ljudi glede pregona korupcije.

Nov postopek izbire kandidatov za oba namestnika je bilo treba izvesti, ker sta se nedavno imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare, ki sta bila imenovana skupaj s Štefanecem, funkciji odpovedala, še preden sta jo nastopila.

Kot je pojasnil Pahor, je pri postopku imenovanja novih namestnikov uvedel nekaj novosti, zaradi katerih je po njegovem mnenju postopek bolj pregleden, transparenten in jasen. Poročilo o kandidatih, ki ga pripravi izbirna komisija in ki je bilo v preteklem postopku deležno kritik, je bilo po Pahorjevih besedah tokrat bolj popolno, vsa prejeta poročila pa je še pred odločanjem posredoval javnosti. Tako je bila javnosti posredovana tudi ocena komisije o strokovni prepoznavnosti kandidatov, njihovi integriteti in njihovem razumevanju poslanstva KPK. "Vsa poročila, ki so bila na voljo meni, so bila na voljo tudi zainteresirani in široki javnosti," je dejal Pahor. Z vsemi kandidati se je nato tudi posvetoval.

Prepričan je, da bodo različne strokovne izobrazbe izbranih članov senata, njihova različna dosedanja ukvarjanja s problemi pregona korupcije in njihov zelo enoten pogled na poslanstvo KPK Sloveniji omogočili, da tudi s pomočjo KPK in ostalih institucij uspešneje preprečuje ta devianten pojav.

Pahor je Štefaneca in njegova nova namestnika pozval, da v najkrajšem možnem času konstituirajo senat KPK, ki lahko s polnimi pooblastili sprejema odločitve. To se po njegovih besedah utegne zgoditi sredi junija.

Lamberger je ob imenovanju povedal, da si bo kot član senata KPK prizadeval, da se Slovenija - kar se tiče preprečevanja korupcije - vsaj približa skandinavskim državam, kjer je tega pojava bistveno manj. Pri tem je po njegovem mnenju pomembna preventiva, preventivno pa naj bi delovala tudi KPK. Kot je v poročilu zapisala izbirna komisija, ima Lamberger, ki je doktor ekonomskih znanosti s področja informacijsko-upravljavskih ved, več kot desetletne izkušnje s preiskovanjem deliktov s področja gospodarske kriminalitete, kjer je bilo njegovo delo neposredno povezano tudi s preiskovanjem koruptivnih ravnanj. Lamberger je sicer predavatelj kriminalistike, organizirane in gospodarske kriminalitete ter ekonomije na Fakulteti za varnostne vede.

Cilj Sedlarjeve v KPK je, kot pravi, stremeti z vsemi silami, znanjem in izkušnjami k dosegu ničelne stopnje tolerance do korupcije. Ob tem poudarja, da kot družba ne moremo spremeniti nič, dokler se ne spremenimo kot posamezniki. Sedlarjeva je med drugim delala v novinarstvu, od letošnjega leta dalje pa v službi za odnose z javnostmi na Zavodu RS za zaposlovanje. Kot novinarka se je lotevala tudi razkrivanja koruptivnih dejanj na različnih področjih, posebno na področju zdravstva, človekovih pravic in varstva ranljivih skupin. Med drugim Sedlarjeva pripravlja doktorat s področja sovražnega govora v medijih in medijske etike.

Današnje predstavitve novih namestnikov se je udeležil tudi predsednik KPK. Kot pravi, je imel nova namestnika priložnost spoznati v torek še kot kandidata. Po prvem vtisu meni, da bodo lahko konstruktivno in v skladu najvišjimi standardi integritete sodelovali pri vodenju komisije. Kot je pojasnil, je komisija v njegovem mandatu, torej v obdobju dveh mesecev zaključila okoli 170 postopkov ugotavljanja obstoja suma korupcije, med drugim so izvedli tudi raziskavo o etičnosti in integriteti v sodstvu, pripravljajo pa tudi takšno raziskavo med tožilci. Namen teh raziskav je podati sodstvu in tožilstvu jasna izhodišča in oporo pri oblikovanju poenotene politike etike in integritete v pravosodju, je pojasnil.

V Transparency International Slovenia - Društvu Integriteta pozdravljajo imenovanje obeh namestnikov KPK. "Predvsem nas veseli, da bodo KPK zastopale osebe, ki imajo različna strokovna ozadja in bodo na področje preprečevanja korupcije prinesle nov zagon," so zapisali v sporočilu za javnost. KPK po njihovem mnenju pooseblja "izjemno pomemben, če ne ključen organ na področju preprečevanja korupcija v Sloveniji", zato celotnemu senatu želijo veliko uspeha pri uresničevanju poslanstva komisije.