c S

Po Sloveniji aktivno zbiranje pomoči za BiH in Srbijo

20.05.2014 13:53 V Sloveniji še naprej poteka aktivno zbiranje pomoči za prizadete v poplavah v BiH in Srbiji. Prizadetim je na pomoč priskočilo več občin, v zbiranje finančnih prispevkov in stvari pa se je danes vključila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Društvo Adra je medtem opozorilo, da meje BiH s pomočjo ni več mogoče prečkati brez carinjenja.

Na 56 območnih združenjih Rdečega križa Slovenije medtem še naprej zbirajo gmotno pomoč, ki bo na kraje naravne nesreče odpeljana v prihodnjih dneh. Prek Rdečega križa Slovenije pa je moč donirati tudi finančna sredstva za Rdeči križ BiH in Rdeči križ Srbije. Donirati je mogoče prek sporočil SMS, in sicer evro s ključno besedo POPLAVE, pet evrov pa z besedo POPLAVE5.

Donirati je mogoče tudi prek transakcijskega računa Rdečega križa Slovenije, ki je odprt pri banki SKB. SI56 0310-0111-1122-296, SWIFT: SKBASI2X, koda namena CHAR, sklic za RK Bosna: 00 937057, sklic za RK Srbija: 00 937058.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so medtem danes začeli z organiziranim zbiranjem pomoči. Kot so navedli, zbirajo spalne vreče, zložljive postelje, posteljnino, ležalne podloge, dežna oblačila, gumijaste škornje, plenice, ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, žepne svetilke in odeje, moč pa jih je dostaviti na njihove območne organizacije.

Na ZZZS zbirajo tudi prostovoljne finančne prispevke, in sicer na njihov tekoči račun, odprt pri Delavski hranilnici: 61000-3000000051, sklic: 11096, namen: Pomoč žrtvam poplav. Solidarnostna akcija bo potekala do petka.

Na pomoč poplavljenim območjem je priskočilo tudi več slovenskih občin. Celje je tako za partnersko mesto Doboj odprlo poseben transakcijski račun, preko katerega se bodo v okviru humanitarne akcije zbirala finančna sredstva. Sredstva je mogoče nameniti na: Mestna občina Celje-Pomoč poplava-Občina Doboj, IBAN: SI56 0121 1600 0001 665, referenca: SI 00 "POLJUBNO", SWIFT KODA/BIC BANKE: BSLJSI2X.

Na Ptuju bodo medtem v soboto skupaj z območnim Rdečim križem organizirali zbiralno akcijo pred gasilskim domom, k zbiranju pomoči so z obveščanjem in pomočjo pristopili tudi tamkajšnji različni klubi in posamezniki. V občini Kočevje so medtem območnemu Rdečem križu nakazali 10.000 evrov za pomoč prizadetim, v občini Dol pri Ljubljani pa so odprli dve zbirni mesti za pomoč. Eno je v glasbeni šoli Pustotnik, drugo v Dol Street Caffeeju.

Klub 3000 v ljubljanskih Dravljah pa v četrtek od 19. ure naprej organizira dobrodelni bowling za prizadete. Vsaka skupina petih ljudi, ki bo s seboj prinesla čim več oblačil, nepokvarljive hrane, pripomočkov za osebno higieno in drugih stvari, bo prejela uro brezplačnega bowlinga in pijačo dobrodošlice. Obvezne so rezervacije.