c S

Državni svetniki izglasovali odložilni veto na novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije

05.05.2014 17:06 Ljubljana, 05. maja (STA) - Poslanci DZ so pred tednom dni na glasovanju sprejeli novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport (FŠO), na današnji izredni seji državnega sveta pa so svetniki izglasovali odložilni veto na novelo zakona. Za veto je glasovalo 17 svetnikov, proti pa 14.

Državni svetniki zato zahtevajo, da DZ ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Po noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, sprejeti 28. aprila, bi med drugim 12 članov sveta FŠO predlagal Olimpijski komite Slovenije, pet pa drugi organi. Enega člana bodo izbrani na predlog športnih organizacij, ki niso članice OKS, dva skupnost in združenje občin ter združenje mestnih občin, enega Zveza društev športnih pedagogov Slovenije, enega pa slovenska vlada na predlog ministrstva, pristojnega za šport.

V doslej veljavnem zakonu, ki ga je julija 2012 uveljavila prejšnja vlada, je bilo prav tako 17 članov, vendar OKS ni imel večine, ministrstvo, pristojno za šport, pa je prevzelo tudi nekatere organizacijske naloge FŠO, saj je bila na pobudo prejšnje vlade ukinjena tudi direktorska funkcija. Svetniki menijo, da je novela zakona iz leta 2012 tista, ki vzpostavlja bolj transparenten in demokratičen način izbire članov, način izbire članov, ki ga je predlagala vlada in sprejel državni zbor, pa ne zagotavlja uravnotežene zastopanosti nacionalnih športnih zvez v Svetu fundacije.

Zdajšnja novela zakona spet uveljavlja tudi direktorja FŠO, ki ga izbira in razrešuje svet FŠO ob soglasju vlade. Novela zakona določa, da nadzor nad delovanjem in poslovanjem fundacije opravlja ministrstvo, pristojno za šport. Nadzor nad delovanjem Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije, to prav tako opredeljuje novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, pa opravljata ministrstvo, pristojno za invalidsko varstvo, in ministrstvo, pristojno za delovanje humanitarnih organizacij. Predlagatelji menijo, da je sprememba zakona krepi položaj športnih funkcionarjev namesto tistih, ki prinašajo rezultate, torej samih športnikov.