c S

DZ na izredni seji o datumu referenduma o arhivski noveli

24.04.2014 08:05 Ljubljana, 24. aprila (STA) - DZ bo na današnji izredni seji, za katero ima predvidenih dobrih pet ur razprave, odločal o datumu razpisa referenduma o arhivski noveli. Odbor za kulturo mu je v sredo s tesno večino predlagal, naj bo referendum 8. junija, roki za volilna opravila pa naj začnejo teči 25. aprila.

Temu, da bi bil referendum 8. junija, nasprotujejo v SDS in SLS, kjer so prepričani, da bi referendumsko glasovanje moralo potekati skupaj z evropskimi volitvami, 25. maja. Referendum na ta dan bi bil po prepričanju SDS najcenejši, hkrati pa bi bila volilna udeležba takrat najvišja. S tem bi po njihovih navedbah DZ tudi sledil priporočilom ustavnega sodišča, naj bo za dan glasovanja na referendumu določen dan, ki bo omogočil najvišjo volilno udeležbo.

Ustavno sodišče je pred kratkim razveljavilo prejšnji odlok o referendumu, ki je predvideval, da bi bil referendum 4. maja. Ocenilo je namreč, da bi bilo zaradi počitnic in praznikov volivcem oteženo uveljavljanje volilne pravice.

Istočasni izvedbi referenduma in evropskih volitev nasprotujejo v PS, SD in DeSUS. Menijo namreč, da bi hkratna izvedba pomenila mešanje referendumske in volilne kampanje, kar po njihovi oceni ni dobro.

Ni pa omenjenim trem strankam na sredinem odboru za kulturo uspelo sprejeti dopolnila, po katerem bi roki za volilna opravila začeli teči 28. aprila. Namesto tega je bilo izglasovano dopolnilo SDS, po katerem bi volilna opravila začela teči 25. aprila. To kaže, da bo izid današnjega glasovanja najverjetneje tesen in odvisen od DL. V stranki se bodo o tem, kateri datum izvedbe referenduma bodo podprli, odločili pred glasovanjem, je v sredo za STA povedal vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj.