c S

DZ sprejel uskladitve na področju priznavanja poklicnih kvalifikacij

24.04.2014 07:59 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Državni zbor je danes z 80 glasovi za in nobenim proti sprejel vladno novele, ki usklajuje nacionalno zakonodajo z evropskimi predpisi na področju priznavanja poklicnih kvalifikacij. Novelo so v skladu z napovedmi podprle tako koalicijske kot opozicijske poslanske skupine.

Novela prinaša manj zahtevne spremembe zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav članic EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Tako novela posega v določbe, ki opredeljujejo upravičence do postopkov priznavanja poklicnih kvalifikacij. Poleg državljanov iz omenjenih držav so na podlagi novele upravičenci tudi vsi državljani tretjih držav, če izpolnjujejo pogoj, da jim je ena od držav pogodbenic že priznala dokazila o formalnih kvalifikacijah in imajo tri leta poklicnih izkušenj.

Novela prinaša tudi novosti glede obveznosti prijave pri opravljanju storitev. Doslej je zakon določal pisno prijavo pred prvim opravljanjem storitev v Sloveniji pri pristojnem organu, ker pa pristojni organi prijave za izvajanje vseh občasnih storitev ne zahtevajo, novela določa, da je prijava potrebna, če to zahteva področna zakonodaja, ki ureja določen poklic oziroma storitev.