c S

Janša izgubil tožbo proti finskemu novinarju Berglundu

08.04.2014 12:53 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju, ko je predsednik SDS od avtorja oddaje Resnica o Patrii, finskega novinarja Magnusa Berglunda in finske televizije YLE zahteval 1,5 milijona evrov odškodnine ter umik izjav, objavljenih v oddaji, v celoti zavrnilo. Janši je ob tem naložilo 27.852 evrov pravdnih stroškov, poroča današnje Delo.

Sodišče je v ponovljenem sojenju v celoti zavrnilo Janševo tožbo zoper Berglunda in finsko televizijo YLE ter Bojana Potočnika ter mu naložilo plačilo stroškov postopka.

Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine ter umik izjav, objavljenih v oddaji, ki so jo na nacionalni televiziji predvajali 1. septembra leta 2008, nekaj tednov pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami. Tožbo je vložil proti avtorju oddaje Berglundu, televiziji YLE, Potočniku ter direktorju Sistemske tehnike Milanu Švajgerju.

Ljubljansko okrožno sodišče je decembra 2011 odločilo, da morata Berglund in YLE Janši plačati 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z J, Janša in da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade. Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, pa bi moral po tej sodbi umakniti Potočnik, ki mu je sodišče naložilo tudi plačilo 6500 evrov odškodnine. Tožbo zoper Švajgerja pa je okrožno sodišče zavrnilo.

A ker je višje sodišče decembra lani sodbo razveljavilo, potrdilo je le del, ki se nanaša na Švajgerja, in primer vrnilo v novo odločanje, je okrožni sodnik Matej Papler v skladu z navodili višjega sodišča znova tehtal tožbene navedbe. Tokrat je tožbo v celoti zavrnil.

Sodba sicer še ni pravnomočna, še poroča Delo.

Janša se je sodbo odzval na Twitterju, kjer je potegnil vzporednico med nedavno odločitvijo sodišča, da mora SDS Franciju Perčiču plačati 4000 evrov odškodnine zaradi dveh domnevno neresničnih in žaljivih zapisov. Janša je danes tvitnil, da je bila "SDS obsojena, ker je po knjigi navedla, da je Perčič udbaš, Berglund pa je za očitno laž in žalitev predsednika vlade oproščen".