c S

Konfederacija sindikatov javnega sektorja na ESS za umik predloga nacionalnega reformnega programa

08.04.2014 10:32 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), so današnjo sejo začeli s predlogom nacionalnega reformnega programa, v katerem vlada med cilji izpostavlja stabilnost javnih financ in povečanje zaposlenosti. Pripombe imajo tako delodajalci kot sindikati. V konfederaciji sindikatov javnega sektorja pozivajo celo k umiku predloga.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije menijo, da bi bilo treba predlagane ukrepe umakniti, saj "temeljijo na skrajnem cinizmu oblasti", je za STA dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Na eni strani namreč napovedujejo spreminjanje začasnih varčevalnih ukrepov v trajne, poseganje v pokojnine, plače in nadomestila, hkrati pa na drugi strani obljubljajo večjo blaginjo državljanov, je pojasnil.

Pomisleke je slišati tudi na strani delodajalcev. Tako v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarjajo, da predlagano besedilo premalo poudarja ukrepe za večje zaposlovanje v zasebnem sektorju. "Na podlagi tega dokumenta ni pričakovati velikih strukturnih sprememb," je za STA dejal Ivan Jani Ulaga iz zbornice.

Vlada je v osnutku nacionalnega reformnega programa 2014-2015, ki ga je sprejela 1. aprila, zapisala, da bo v letih 2014-2015 nadaljevala in okrepila že začete ukrepe in aktivnosti za spodbujanje gospodarske rasti. Reformni program mora skupaj z dopolnjenim programom stabilnosti do konca aprila poslati v Bruselj, kjer bosta dokumenta pomenila podlago Evropski komisiji pri pripravi priporočil članicam.

ESS bo na današnji seji glede na dnevni red obravnaval tudi predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter predlog zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov.