c S

Sodišče Kanglerju ni odobrilo alternativnega prestajanja kazni

08.04.2014 08:28 Maribor, 07. aprila (STA) - Okrajno sodišče je po poročanju medijev zavrnilo prošnjo nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja za alternativno prestajanje sedemmesečne zaporne kazni. Zoper sklep se bo njegov zagovornik Marko Bošnjak pritožil, v primeru, da bi višje sodišče pritožbo zavrnilo, pa bo moral Kangler v zapor.

Obsodba nekdanjega mariborskega župana Kanglerja je februarja postala pravnomočna, ko je višje sodišče v Mariboru potrdilo odločitev okrajnega sodišča.

Sodišče je odločilo, da je Kangler storil kaznivo dejanje, s tem ko je izrabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Ta ga je uradno prejela kot članica sveta invalidov, čeprav je bila v ta svet imenovana šele dan po objavi razpisa za dodelitev stanovanj.

Kanglerjev zagovornik je po poročanju medijev sodišču predlagal, naj obsojencu zaporno kazen nadomesti z delom v splošno korist, hišnim zaporom ali tako imenovanim zaporom ob koncih tedna.

Zaradi pravnomočno izrečene zaporne kazni je Kangler ostal tudi brez položaja državnega svetnika. Tako je na tajnem glasovanju državni svet odločil sredi marca.

Sicer pa zoper Kanglerja teče vrsta drugih postopkov, ki so za zdaj na zelo različnih ravneh. Pred sodnika je doslej stopil še v zadevi "Toplarna" in v primeru združene zadeve domnevno nezakonite zaposlitve podžupanje in nakupa stanovanjskih enot. Pri prvem sodišče čaka na odločitev preiskovalnega sodnika v povezani zadevi "Pohorske livade", pri drugem pa je sodišče po izvedenem predobravnavnem naroku zavrnilo vse predloge obrambe za izločitev dokazov.

Kot so za STA pojasnili na mariborskem tožilstvu, je v zadevi "Pohorske livade" vložena zahteva za opravo preiskave zaradi suma jemanja podkupnine, preiskovalni sodnik pa je medtem že opravil prva zaslišanja.

V zadevi "Tržnica" je preiskovalni sodnik izdal sklep o opravi preiskave; v združeni zadevi "Pravoslavna cerkev in podjetje MC Line" je višje sodišče pritrdilo pritožbi tožilstva ter uvedlo preiskavo; v zadevi "Farmadent" je bila vložena zahteva za opravo preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic; v zadevi "lutkovno gledališče" pa je državni tožilec zahteval opravo posameznih preiskovalnih dejanj zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.

Ob tem je pristojni tožilec že zavrgel kazenske ovadbe v zadevah "deložacija nogometaša", "radijski novinar" in "azil za živali", v zadevi "dom pod Gorco" je zahtevo za preiskavo zavrnil senat mariborskega okrožnega sodišča, zadevi "prestavitev kolektorja" in "obnova Trga Leona Štuklja" pa sta še v reševanju pri pristojnem okrožnem državnem tožilcu.