c S

Novela zakona o davku na nepremičnine izgubila pravni obstoj

03.04.2014 07:54 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Novela zakona o davku na nepremičnine, ki jo je DZ sprejel 27. marca, je po mnenju zakonodajno pravne službe DZ z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je 28. marca razveljavilo osnovni zakon, izgubila svojo podlago in pravni obstoj, je po poročanju časnika Delo predsednik DZ danes sporočil poslancem, državnemu svetu in predsedniku republike.

Predsednik DZ Janko Veber je vse poslance, državni svet in predsednika republike Boruta Pahorja danes obvestil, da novela zakona o davku na nepremičnine ne obstaja več, v spletni izdaji poroča časnik Delo.

Veber je v dopisu pojasnil, da iz mnenja zakonodajno pravne službe izhaja, da je z odločitvijo ustavnega sodišča sprejeta novela izgubila svojo podlago in pravni obstoj oz. pravno eksistenco in je zato prenehala tudi ustavna obveznost predsednika republike, da tak zakon razglasi in da se objavi v uradnem listu.

Veber predsednika republike po ustavni ureditvi danes sicer še ne bi mogel obvestiti, da je DZ novelo potrdil v vseh treh branjih in bi morala biti razglašena in objavljena, ker lahko veto na novelo v četrtek izglasuje državni svet.

DZ je novelo sprejel minuli četrtek, ustavno sodišče pa je dan kasneje razveljavilo zakon, ki ga je novela spreminjala.