c S

DZ sprejel zakon o združitvi davčne in carinske uprave

01.04.2014 08:10 Ljubljana, 31. marca (STA) - DZ je danes z 51 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o finančni upravi (predlog), ki predvideva združitev davčne in carinske uprave, kar se zdi vladi smiselno zaradi ukinitve carinskega nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v EU. Kljub prvotno načrtovanem krčenju ostajajo sedeži finančnih uradov za zdaj v krajih, kjer ima urade Davčna uprava RS.

Ker so se z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji med Slovenijo in Hrvaško, potem ko je ta sredi lanskega leta vstopila v EU, sprostili kadrovski viri v Carinski upravi RS, po drugi strani pa v Davčni upravi RS (Durs) že dlje časa opozarjajo na pomanjkanje inšpektorjev, zakon določa združitev obeh uprav v novoustanovljeno Finančno upravo RS.

Temeljna naloga enotne finančne uprave bo pobiranje obveznih dajatev. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so do zdaj opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, kjer bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Z združitvijo obeh služb se uresničujeta tudi cilj racionalizacije postopkov ter optimizacija stroškov do zdaj ločenih organov. Zavezancem pa vlada obljublja zmanjšanje administrativnih ovir.

DZ je konec januarja že opravil splošno razpravo o predlogu zakona, ko nasprotovanja ni bilo slišati, pač pa vrsto pomislekov zaradi načrtovane ukinitve nekaterih davčnih uradov. Sprva je bilo namreč predvideno, da bo Finančna uprava RS kot organ v sestavi ministrstva za finance sestavljena iz generalnega finančnega urada in osmih finančnih uradov, kar bi bilo pol manj kot zdaj.

Tudi po drugi obravnavi predloga prejšnji teden je vprašanje števila finančnih uradov še ostalo odprto. Danes pa je DZ s 76 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnilo koalicije, da do sprejema ustrezne zakonodaje, ki bo na novo uredila organiziranost državne uprave na teritorialni ravni, sedeži finančnih uradov ostanejo v krajih, kjer so danes uradi Dursa.

Do združitve bo sicer preteklo še kar nekaj časa. V štirih mesecih po uveljavitvi zakona se bosta namreč združila oba generalna urada, medtem ko bo regionalna organiziranost ostala nespremenjena na ravni zdajšnjih davčnih in carinskih uradov še vsaj do začetka leta 2015. Sprva je bila združitev predvidena že ob vstopu Hrvaške v EU 1. julija lani, vendar pa je vlada takraten predlog zaradi nasprotovanja sindikatov umaknila iz procedure in napovedala pripravo novega.

Pomembna novost so pooblastila uradnih oseb, ki bodo opravljale finančne preiskave. Med drugim zajemajo zaseg dokumentov, vstop na zemljišča in v objekte ter pregled blaga in oseb. Prav tako bo uradna oseba lahko ustavila vozila in jih pregledala, zadržala kršitelja ter zapečatila poslovne prostore, uporabila pa bo lahko tudi prisilna sredstva.