c S

Ustna obravnava v arbitražnem postopku od 2. do 13. junija

26.03.2014 16:27 Ljubljana, 26. marca (STA) - Slovenija je danes na Stalnem arbitražnem sodišču v Haagu oddala odgovor na hrvaški protimemorandum, s čimer se je zaključila tretja faza v pisnem postopku arbitraže, ki v arbitražnem sporazumu ni bila predvidena. Ustna obravnava v arbitražnem postopku bo potekala od 2. do 13. junija.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnila slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik, se odgovor nanaša zgolj na dejanska vprašanja, sporna dejstva in dodatne dokumente, ki jih je Hrvaška predložila v protimemorandumu. Odgovor obsega okoli 180 strani dodatnih dokumentov in okoli 200 strani dodatne argumentacije.

Slovenija je še eno pisno fazo v postopku predlagala, ker je ocenila, da navedbe v hrvaškem protimemorandumu glede dejanskega stanja terjajo odziv slovenske strani. Nekatere hrvaške navedbe so bile namreč nepopolne in v določenih delih morda tudi zavajajoče, je povedala Drenikova.

Arbitražno sodišče je predlog Slovenije za tretjo fazo sprejelo kljub nasprotovanju Hrvaške, ki je trdila, da je to v nasprotju z arbitražnim sporazumom.

Glede slovenske pobude za javno ustno obravnavo na arbitražnem sodišču je pojasnila, da Slovenija tega ni zahtevala, temveč zgolj predlagala. Če se Hrvaška s tem predlogom ne bo strinjala, bo ustna obravnava potekala zaupno, kot je predvideno v arbitražnem sporazumu.

A kot dodaja Drenikova, je glede na arbitražna in postopkovna pravila tak dogovor mogoč v vseh fazah postopka. "Slovenski predlog ni v nasprotju z arbitražnim sporazumom. Nasprotno, po naših informacijah bi Stalno arbitražno sodišče sprejelo tak predlog, seveda pod pogojem da se tudi Hrvaška z njim strinja," je pojasnila.

Drenikova je zavrnila špekulacije, da je slovenski predlog namenjen zavlačevanju postopka. "To nikakor ne drži, kot Hrvaška zelo dobro ve, je Stalno arbitražno sodišče že določilo datum ustne obravnave, ki bo potekala prva dva tedna v juniju, od 2. so 13. junija," je poudarila.

Po njenih besedah je popolnoma v skladu s sodobno arbitražno prakso, da se stremi k vse večji transparentnosti arbitražnih postopkov, in slovenski predlog je usmerjen prav v to. "Potem ko sta obe strani pripravili celotno pisno argumentacijo in predložili sodišču vse dokumente, menimo, da ni razloga, da bi katerakoli stran karkoli skrivala pred svojo javnostjo," je pojasnila Drenikova.

Kot je poudarila, bi moralo biti v interesu obeh strani, da bi postopek v nadaljevanju potekal javno in da bi se vsi ljudje lahko seznanili z zahtevami in argumentacijo obeh strani. "Hrvaška si lahko še vedno premisli, imamo še nekaj časa do ustne obravnave," je dodala.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je sicer danes znova zavrnila slovenski predlog za javno ustno obravnavo pred arbitražnim sodiščem. Kot je dejala, bi javna obravnava terjala ponovitev celotnega postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma, vključno z referendumom v Sloveniji.