c S

Pusićeva znova zavrnila predlog o javni ustni obravnavi arbitražnega sporazuma

26.03.2014 15:39 Zagreb, 26. marca (STA) - Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes znova zavrnila predlog svojega slovenskega kolega Karla Erjavca, naj bo ustna obravnava v sporu o meji pred arbitražnim sodiščem javna. Dejala je, da bi javna obravnava terjala ponovitev celotnega postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma, vključno z referendumom v Sloveniji.

Hrvaški je vseeno, ali bo ustna obravnava odprta za javnost ali bo potekala za zaprtimi vrati, sicer pa ne gre za dobro voljo ene ali druge strani, temveč za izpolnjevanje zavez iz arbitražnega sporazuma, v katerem je zapisano, da ustna obravnava ne bo javna, je dejala Pusićeva za hrvaški radio.

Hrvaška zunanja ministrica je pojasnila, da bi vsaka sprememba arbitražnega sporazuma kot mednarodnega dokumenta pomenila ponovitev celotnega postopka, po katerem so sprejeli arbitražni sporazum, vključno z ratifikacijo spremenjenega sporazuma v obeh parlamentih in referendumom o spremembah arbitražnega sporazuma v Sloveniji.

"Lahko bi sledil cel seznam zadev, ki bi jih želeli spremeniti v arbitražnem sporazumu, kar bi pomenilo, da je veljavni arbitražni sporazum nesmiseln," je izjavila Pusićeva.

Zahteva po spremembi arbitražnega sporazuma bi pomenila tudi zavlačevanje postopka in prelaganje na kasnejši čas, je dodala.

Na novinarsko vprašanje, ali je zavlačevanje postopka morda v slovenskem interesu, je odgovorila, da lahko razume tudi to, ker postopek ni ugoden za nobeno vlado. Poudarila je, da je treba prevzeti odgovornost za zadeve, ki so pomembne za obe državi, ker gre za odstranjevanje kamnov spotike iz preteklosti.

Pusićeva je tudi zavrnila izjave, da je Hrvaška sodišču predstavila nekatere za Ljubljano sporne dokumente. "So dokumenti, za katere menimo, da so relevantni," je dodala.

Povedala je še, da se v zadnjem času nista slišala z ministrom Erjavcem. Kot je dejala, arbitražni postopek ni več stvar zunanjih ministrov in še posebej ne medijskih kampanj, temveč je stvar mednarodnega arbitražnega sodišča, ki rešuje spor o meji na podlagi arbitražnega sporazuma.