c S

Pličanič kot pomembna dosežka vidi povečanje učinkovitosti sodstva in tožilstva

10.03.2014 14:44 Ljubljana, 10. marca (STA) - Pravosodni minister Senko Pličanič med pomembnejšimi dosežki enoletnega dela ministrstva vidi povečanje učinkovitosti sodstva in tožilstva. Tu so bili doseženi pomembni premiki, pravi. Izpostavlja tudi sprejem novele insolvenčnega zakona, ki da je dala orodja za razdolžitev podjetij. A ob tem priznava, da večjih učinkov novele v praksi še ni.

K večji učinkovitosti sodstva je po prepričanju Pličaniča pomembno pripomogel podpis zaveze med vlado in Vrhovnim sodiščem RS, s katerim se je slednje zavezalo, da bo v enem letu pomembno skrajšalo sodne postopke in zmanjšalo sodne zaostanke. Kot del dogovora je ministrstvo pripravilo tudi spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, DZ pa jih je sprejel. "Oboje je v letu 2014, pa tudi v letu 2013 pomembno skrajšalo sodne postopke in zaostanke," pravi Pličanič.

Podobno zavezo kot s sodstvom si minister želi s tožilstvom, ki je sicer po njegovi oceni v zadnjem letu ali dveh prav tako začelo delati bolje. Največje premike minister vidi pri pregonu gospodarskega kriminala in hitrejših kazenskih postopkih. A ob tem dodaja, da tožilstvo glede izboljšav pri delu čaka še veliko dela.

Novela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju je po mnenju Pličaniča prinesla ustrezne pravne inštrumente, ki so dani podjetjem in bankam za to, da sklenejo dogovore o razdolžitvah in pretvorbi terjatev v deleže. Omenjeni inštrumenti lahko podjetjem po navedbah ministra omogočijo, da nadaljujejo delo brez dolgov, a ob tem priznava, da večjih premikov v praksi zaradi novele za zdaj še ni videti. Zato je napovedal, da bodo na ministrstvu uporabo zakona spremljali, po potrebi pa ga tudi spremenili.

Na novinarski konferenci je minister predstavil tudi prioritete pri delu pravosodnega ministrstva za leto 2014. Med slednjimi izpostavlja investicije za razvoj pravosodja, učinkovitejšo izvršbo in posodobitev sistema izvrševanja kazenskih sankcij.

Med prihodnjimi investicijami ministrstvo načrtuje nadaljevanje gradnje nove sodne stavbe v Ljubljani in nadaljevanje projekta gradnje ene ali več nadomestnih stavb za rešitev prostorske stiske v prenatrpanem ljubljanskem zaporu. Načrtuje tudi naložbe v e-pravosodje in izobraževanje ter energetsko prenova stavb državnih organov po državi. Po besedah ministra je namreč pravosodno ministrstvo pristojno tudi za slednje.

Učinkovitejšo izvršbo namerava ministrstvo doseči s prenovo zakona o izvršbi in zavarovanju, ki naj bi prinesla skrajšanje postopkov. Prav izvršilni postopki so namreč po opozorilih, ki prihajajo iz pravosodja, tisti, kjer je največ težav. Na ministrstvo pa razmišljajo tudi o tem, da bi nekatere nepravdne postopke, ki jih zdaj vodijo sodišča, denimo zapuščinski postopek, uredili tako, da bi ga lahko izvedli tudi notarji. Okrepiti želijo tudi sodno in izvensodno mediacijo ter arbitražo, kjer si minister želi boljše rezultate.

Pri posodobitvah sistema izvrševanja kazenskih sankcij pa Pličanič napoveduje predvsem pripravo sprememb zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki bo šla v treh smereh. Prva bo zajela racionalizacijo sistema izvrševanja kazenskih sankcij, druga reorganizacijo dela zapornikov v zaporih, tretja pa uvedbo plačevanja stroškov za prestajanje kazni. Te naj bi v prvi fazi plačevali tisti, ki zapor prestajajo ob koncu tedna.

Na novinarski konferenci je minister predstavil tudi spletno aplikacijo Sostat, kjer si je mogoče ogledati podatke o obremenjenosti in učinkovitosti slovenskega sodstva. Dostopna je na naslovu http://www2.mp.gov.si/sostat/