c S

MNZ zanika nezakonitosti pri pridobivanju podatkov o bralcih portalov

04.03.2014 07:53 Ljubljana, 03. marca (STA) - Direktorat notranjega ministrstva za policijo in druge varnostne naloge ugotavlja, da se je policija v nekaterih primerih pridobivanja podatkov o bralcih spletnih portalov nepravilno sklicevala na pravne podlage iz različnih predpisov, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. A poudarjajo, da to ne pomeni, da je policija ravnala nezakonito.

Spletni portal Slo-tech je v petek poročal, da je notranje ministrstvo v odgovoru na ugotovitve informacijskega pooblaščenca priznalo, da je policija v letu 2012 v nekaterih primerih pridobivanja podatkov o bralcih spletnih portalov brez sodne odredbe ravnala nezakonito.

Na ministrstvu v današnjem sporočilu za javnost potrjujejo, da so informacijskemu pooblaščencu poslali končno poročilo o nadzoru nad uporabo pooblastil za posredovanje osebnih podatkov uporabnikov spletnih strani z vsebino, ki jo posredujejo prejemniki storitve. Kot so zapisali, so za pripravo poročila pridobili še nezavezujoči pravni mnenji ministrstva za pravosodje in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Direktorat notranjega ministrstva za policijo in druge varnostne naloge je v poročilu zanikal, da bi policija ravnala nezakonito. Nepravilnost uporabljenih podlag pa po njihovi oceni "ne pomeni nujno, da se v kasnejšem postopku državno tožilstvo in sodišče ne bi mogli opirati na take podatke".

Je pa direktorat policistom ob tem predlagal, naj pred izvedbo ukrepov dosledno preverjajo razmejitev med operaterji, ki so obenem tudi ponudniki storitev informacijske družbe, in ostalimi. Prav tako so policiji na direktoratu predlagali, naj z opisanimi ugotovitvami seznani vse policiste "in zagotovi zakonito izvajanje nalog".

Portal Slo-tech je januarja, ko je prvič objavil informacijo o domnevno spornem ravnanju policije, izpostavil tudi ugotovitve informacijskega pooblaščenca. Ta je pojasnil, da zakon o elektronskem poslovanju na trgu določa, da morajo ponudniki storitev pristojnim organom na njihovo zahtevo v roku treh dni sporočiti podatke, na podlagi katerih je mogoče identificirati prejemnike njihove storitve. Navedene podatke pa morajo ponudniki storitev sporočiti "na podlagi odredbe sodišča, brez odredbe sodišča pa, če tako določa področni zakon".

A po vedenju informacijskega pooblaščenca ne obstaja noben drug zakon, ki bi omogočal pridobivanje komunikacijskih podatkov mimo sodišč. Namestnik pooblaščenca Andrej Tomšič je ocenil, da "policija očitno ne pozna ali ignorira določbe zakona o elektronskem poslovanju na trgu".