c S

Simoneti pred bančno komisijo DZ predvsem o prodaji Mercatorja

20.02.2014 11:28 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu je uvodoma nastopil nekdanji predsednik nadzornega sveta NLB Marko Simoneti. Kot je povedal, je s tega položaja odšel po takratni neuspešni prodaji Mercatorja, ki "je primer, ki kaže na kompleksnost takratnih dogajanj in na interese z nepravim načinom izvedbe".

Simoneti je nadzorni svet NLB vodil med koncem leta 2009 in sredino leta 2012. Po njegovih besedah so bili v tistem času pritiski, ki jih je zaznal, "zelo očitni in javni, tako s strani ministrov in javnosti". "Nihče ni skrival mnenja, kaj bi morala NLB v zelo konkretnih transakcijah početi," je orisal.

V nastopu pred komisijo je govoril zlasti o takratni neuspešni prodaji Mercatorja. Po njegovih besedah je nekdo iz države prodal delež Mercatorja nekomu, ki ni imel denarja. In tako so se delnice te družbe znašle v rokah bank. "Nimam nič proti različnim legitimnim interesom, ni bil pa primeren način, po katerem se je prodaja izvajala."

Simoneti je opozoril na stalen konflikt interesov dveh velikih lastnikov NLB: države in belgijske KBC. "Imela sta različen pogled na vlogo te banke, ko se je kriza začela," je dejal in izpostavil še na različne ocene vodstva banke in tistih, ki so takrat upravljali državo, o tem, koliko kapitala banka potrebuje.

"Vprašanje, zakaj je NLB slabo poslovala, ima neskončno odgovorov. Tudi vzrokov je veliko," je menil. Takrat se je dajalo prednost domačim lastnikom, ni pa bilo domačega denarja. "20-letni razvojni model Slovenije je bankrotiral," je bil slikovit, globalni šoki pa so nas po njegovem "dobili v razmerah, ko smo bili zelo ranljivi".

Komisija je sejo prekinila, saj je sedaj v DZ na sporedu izredna seja, na kateri se seznanjajo z odstopom ministrice za zamejce in Slovence po svetu Tine Komel (PS), ki jo bo predvidoma nasledil Gorazd Žmavc iz vrst DeSUS. Komisija bo delo nadaljevala po koncu izredne seje, na sporedu pa sta še zaslišanji nekdanjih predsednikov nadzornih svetov NKBM in Abanke Vipa Dušana Jovanovića in Janeza Bohoriča.