c S

Predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu v obravnavo v kratkem

18.02.2014 16:48 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Predlog zakona o izvedbi fiskalnega pravila bo šel po napovedih finančnega ministrstva predvidoma v kratkem v nadaljnjo obravnavo, so pojasnili na ministrstvu za finance. Poslanska skupina SDS je sicer napovedala, da bo, če vlada zakona v DZ ne predloži do naslednjega torka, vložila ustavno obtožbo zoper predsednico vlade in ministre.

"Ministrstvo za finance je v preteklem tednu opravilo še nekaj dodatnih strokovnih razprav o osnutku zakona o izvedbi fiskalnega pravila. Glede na prejete pripombe bo ministrstvo osnutek dopolnilo in ga predvidoma v kratkem posredovalo v nadaljnjo obravnavo," so z ministrstva sporočili za STA.

Če vlada zakona v DZ ne predloži do naslednjega torka, bo sicer poslanska skupina SDS vložila ustavno obtožbo zoper predsednico vlade in ministre. "Vlada bi morala predložiti zakon, pa ga ni. Ustavna obtožba stoji na čvrstih temeljih. Nedvoumno je, da je določilo ustave kršeno," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, ki ga mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino, bo sicer opredelil podrobnosti glede izvajanja fiskalnega pravila in načina uravnoteženja javnih financ.

Fiskalno pravilo, v ustavo vneseno maja lani, predvideva, da morajo biti od leta 2015 naprej prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od pravila se lahko odstopi le v izjemnih okoliščinah.