c S

HDZ zahteva odškodnino od Sanaderja

18.02.2014 11:38 Zagreb, 18. februarja (STA) - Pravni zastopnik HDZ Vladimir Terešak je na današnjem nadaljevanju sojenja v primeru Fimi-media zahteval 50 milijonov kun (6,5 milijonov evrov) odškodnine od nekdanjega hrvaškega premiera in predsednika stranke Iva Sanaderja ter še treh obtožencev. Izpostavil je, da so vsi štirje zlorabili svoj položaj in pooblastila.

Terešak je pojasnil, da je HDZ na obtožni klopi v primeru Fimi-meda kot žrtev in oškodovanec, ker ni ključnega elementa za kazenski pregon, kot je subjektivni element kaznivega dejanja. Ob zahtevi za odškodnino se je skliceval na prakso Evropskega sodišča za človekove pravice.

HDZ zahteva povračilo škode od Sanaderja ter od nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in stranke Ratka Mačka, blagajničarja Mladena Barišića in računovodje Branke Pavošević. Zahtevali so tudi blokado njihovega premoženja.

Terešak je zahteve objavil med današnjo obravnavo, na kateri se je izrekel o spremenjeni obtožnici, v kateri so zaradi spremembe tečaja znižali znesek, ki naj bi ga HDZ imela v svojih črnih skladih, za dobrih 175.000 evrov.

Namesto 31,6 milijona kun (4,15 milijona evrov) HDZ bremenijo, da je odtujila 30,25 milijona kun (3,98 milijona evrov). Denar iz črnih skladov naj bi uporabljali v predvolilnih kampanjah.

Nekoč najmočnejši hrvaški politik Sanader je tudi danes trdil, da gre za politično motiviran proces proti njemu. Kot je dejal, je njegovo mnenje potrdila tudi današnja zahteva pravnega zastopnika HDZ.

Sanader je prejšnji teden zahteval izločitev sodnice Ivane Čalić in predsednika sodnega sveta Ivana Turudića zaradi domnevne kršitve pravice do pravičnega sojenja, a je vrhovno sodišče zavrnilo njegove zahteve kot neutemeljene.

Obtoženci naj bi iz javnih podjetjih in državnih institucij preko oglaševalske agencije Fimi-media odtujili najmanj deset milijonov evrov.

Barišić, Pavoševićeva in direktorica Fimi-medie so kaznivo dejanje priznali, medtem ko odgovornost zavračajo Sanader, Maček in HDZ, ki je prva hrvaška politična stranka, obtožena korupcije.

Proti Sanaderju je bilo vloženih še pet obtožnic za korupcijo, v dveh združenih primerih pa je bil nepravnomočno obsojen na deset let zapora.