c S

Vsi dokazi kažejo na preslepitev pri financiranju izgradnje ljubljanskega športnega centra

11.02.2014 16:35 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je danes potrdil vložitev ovadbe zoper pet fizičnih in eno pravno osebno v primeru financiranja izgradnje športnega centra v Ljubljani. Šlo naj bi za Stožice, Majhenič pa je prepričan, da vsi dokazi kažejo, da so ovadeni s fiktivnimi pogodbami preslepili banke pri pridobitvi posojila.

"Preiskovalci smo v preteklem tednu na specializirano državo tožilstvo podali ovadbo zoper pet fizičnih oseb in eno pravno zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila oz. ugodnosti," je na današnji novinarski konferenci dejal Majhenič.

Po njegovih besedah namreč kriminalisti utemeljeno sumijo, da sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nekdanja direktorja Grepa Uroša Ogrina in Zlatka Srako.

"Zato sta osumljenca oktobra 2010 sindikatu predložila neresničen dogovor o najemu načrtovanih in še ne izgrajenih prostorov. Dogovor je bil sklenjen med mestno občino, javnim zavodom iz Ljubljane, javnim podjetjem iz Ljubljane in gospodarsko družbo," je pojasnil Majhenič.

Med ovadenimi naj bi se tako po neuradnih informacijah znašli tudi ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, sicer sedanji obrambni minister, in nekdanji direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej.

S sklenitvijo fiktivne pogodbe sta odgovorni osebi projektne družbe, kot je dejal Majhenič, sindikatu bank lažno prikazali, da si je družba z navedenim dogovorom zagotovila 1,8 milijona evrov letnih prihodkov, s katerimi bi lahko odplačevala posojila. Družba je počrpala za okoli 100 milijonov evrov posojil, ki pa jih ni vrnila.

Odgovorno osebo mestne občine, neuradno Jankovića, ter odgovorni osebi zavoda in javnega podjetja, šlo naj bi za Jakiča in Lozeja, pa kriminalisti sumijo, da so odgovornima osebama projektne družbe iz Ljubljane naklepoma nudili pomoč, zaradi česar so osumljeni pomoči pri preslepitvi pri pridobitvi posojila.

O imenih osumljenih sicer Majhenič ni mogel govoriti. Na vprašanje, ali zoper ljubljanskega župana potekajo še kakšni drugi postopki pa je dejal, da preiskovalci v zvezi s tem trenutno vodijo še več sumov kaznivih dejanj. Ustanovljena je bila specializirana preiskovalna skupina, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo, je dejal. Sami primeri pa so v različnih fazah. Večina jih je na polovici, nekaj pa v zaključni fazi.

Na vprašanje o "trdnosti dokazov" pa je dejal, da vsa zbrana obvestila, zlasti elektronska korespondenca, potrjujejo njihove ugotovitve. "Se pravi so izpolnjeni standardi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja," je dodal.