c S

Prodajalci Mercatorja soglašajo s podaljšanjem veljavnosti prodajne pogodbe

06.02.2014 08:11 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Konzorcij prodajalcev Mercatorja je podaljšal rok za izpolnitev pogoja o prestrukturiranju dolga trgovca do konca februarja. S tem se je podaljšala tudi veljavnost junija lani sklenjene pogodbe o prodaji 53 odstotkov Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Najnovejši rok za dogovor z bankami upnicami o prestrukturiranju blizu ene milijarde evrov Mercatorjevega dolga je tako 28. februar. Pogajanja se nadaljujejo, je Pivovarna laško sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V konzorciju prodajalcev Mercatorja so poleg Pivovarne Laško in Pivovarne Union ter Radenske iz skupine Laško še NLB, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD holding.

Banke upnice bi morale sprva do konca petka sporočiti, na kakšno prestrukturiranje posojil Mercatorju bi pristale. A dogovor ni bil sprejet, zato je Agrokor rok najprej podaljšal do torka. Ker dogovora spet ni bilo, je v začetku tega tedna predlagal podaljšanje do konca meseca.

Dogovor je eden izmed pogojev za izpolnitev pogodbe o prodaji in nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža največjega slovenskega trgovca. Če dogovora ne bo, se lahko Agrokor glede na sklenjeno pogodbo iz posla umakne brez plačila odškodnine.

Prodajalci naj bi bili sicer v primežu bank, katerih cilj je dobiti čim več prek dokapitalizacije, da bi pokrile svoje izgube oz. dobile nazaj posojila. Najbolj neomajni naj bi bili avstrijski banki Erste in Raiffeisen.