c S

Računsko sodišče v revizijo Soda in HSE v povezavi s Teš 6

06.02.2014 08:04 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Računsko sodišče je uvedlo revizijo smotrnosti poslovanja Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v povezavi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Cilj revizije je učinkovitost obvladovanja denarnih tokov skupine HSE, je povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Sodišče si po njegovih besedah nadeja, da bo v času revizije, ki bo trajala nekaj mesecev, dobilo tudi zakonsko podlago, da se ta razširi tudi na družbe v posredni lasti države, s čimer bi dobilo tudi vpogled v delovanje Teša, je povedal v današnji izjavi za medije.

"Posebno pozornost bomo namenili vprašanju, ali imata vodstvi obeh družb - HSE kot lastnika Teša in Soda kot upravljalca finančne naložbe v HSE - pripravljene realne scenarije za zagotavljanje ustreznih finančnih virov za financiranje investicije v Teš 6," je pojasnil, pomembno pa bo tudi ugotavljanje realnosti posameznih predpostavk.

Z rezultatom revizije bodo tako pokazali na posledice izvajanja investicije v Teš 6 in sposobnost povračila vložka vanjo. Z njo pa želijo ugotoviti, kakšna tveganja zaradi nje nastajajo na ravni HSE ter kakšna tveganja obstajajo za unovčenje 440-milijonskega državnega poroštva države za ta projekt. "Želimo ugotoviti tudi, kakšen vpliv bo to imelo na razvojne prednostne naloge slovenske energetike," je še dejal.

"Če se bo z revizijo pokazalo, da različnih scenarijev ni, bo razkritje že tako alarmantno, da bo doprinos revizije ta, da se ti čim prej izdelajo," je menil. Te informacije, ki po njegovih besedah trenutno ne obstajajo, so za DZ in odločevalce pri morebitnem odločanju o novem poroštvu ali unovčevanju tistega iz leta 2012 bistvenega pomena.

Zakaj se je sodišče za revizijo odločilo šele sedaj, ko projekt Teš 6 prehaja v zaključno fazo, je dodatno pojasnil z besedami: "Zaradi padca cen električne energije v zadnjem času, dilem glede cen emisijskih kuponov v prihodnje in predvsem cene premoga obstaja tveganje, da bo proizvodnja električne energije v Teš 6 v prvem obdobju prinašala izgubo."

Obenem pa zaradi podražitve investicije obstaja pomembno tveganje, da bodo nastalo pomanjkanje finančnih sredstev za dokončanje te investicije, zaradi česar naj bi na ravni HSE nastala precejšnja likvidnostna vrzel, je dodal. Investicija pa po drugi strani lahko "silovito vpliva na obstoj infrastrukture v energetskem sektorju v državi".

"Pristojnosti računskega sodišča pa se končajo na pragu Teša," je opozoril, a dodal, da računajo, da bodo s tem dobili dovolj podatkov tudi o stanju te investicije. Potem bodo po njegovih navedbah ocenili, kakšna je potreba po razširitvi revizije. In sicer ne samo na Teš, temveč tudi na Premogovnik Velenje zaradi cen dobave premoga, ki je v investiciji v Teš 6 pomemben dejavnik.

V nekaj mesecih si, kot omenjeno, nadejajo sistemskih sprememb, po katerih bodo dobili pristojnosti tudi za revidiranje družb v posredni državni lasti. V DZ se obravnava spremenjen zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki bi to omogočal, če se to ne bo zgodilo, pa bodo sami predlagali spremembe zakona o računskem sodišču, je zagotovil.

Vesel je ob širitvi njihovih pristojnosti na potencialnih 220 novih družb opozoril na vprašanje njihove kadrovske in finančne podhranjenosti, a poudaril, da bi bile njihove pristojnosti na področju energetike in telekomunikacij dobrodošle. Spomnil je, da so pred leti želeli revidirati razmerja med družbama Siol in Telekom Slovenije, a so naleteli na zaprta vrata.

Kot so za STA v odzivu na odločitev računskega sodišča pojasnili na Sodu, bo računsko sodišče preverjalo obvladovanje denarnih tokov za leti 2012 in 2013, z vidika Soda pa da je ključno obvladovanje denarnih tokov za naprej.

"Poslovanje skupine HSE za naprej temelji na poslovnem načrtu, ki ga potrdi nadzorni svet družbe HSE, in na razvojnem načrtu za obdobje 2014-2018, ki ga sprejme Sod in ki mora biti skladno s sklepi ustanovitelja, ki so bili sprejeti 21. januarja, predložen v sprejem do 31. marca," so še dodali na Sodu.

V HSE so medtem za STA spomnili, da podpirajo preiskave nepravilnosti v zvezi s Tešem 6 in tako "je tudi v tem primeru".

"Dejstvo je, da so bile v preteklosti sprejete napačne odločitve v zvezi s projektom, zaradi katerih pada slaba luč ne le na Teš kot investitorja, ampak tudi na HSE kot lastnika ter celotno skupino HSE. Skrajni čas je, da odgovorni za napake odgovarjajo," so poudarili in dodali, da je bistveno, da se Teš 6 konča in da začne prej proizvajati električno energijo.

Spomnili so, da financiranje Teša 6 temelji na investicijskem programu, ki mora vključevati tudi dokazljive vire financiranja, šesti investicijski program za projekt pa da je še v fazi izdelave. "Dokument mora biti končan in verificiran do 28. februarja," so dodali.

Kot so še poudarili v HSE, v sodelovanju s Tešem in ostalimi družbami skupine ves čas intenzivno izvajajo ukrepe za zagotavljanje likvidnosti in solventnosti skupine, kar se kaže tako v zastavljenih ukrepih racionalizacije in optimizacije poslovanja skupine, omejevanju investicij, aktivnih pogajanjih z vsemi ključnimi dobavitelji in intenzivni komunikaciji z bankami, vpetimi tako v financiranje Teša 6 kot poslovanje skupine HSE.