c S

Za ustavno sodišče odlog izplačila poračuna odprave plačnih nesorazmerij ni sporen

05.02.2014 16:26 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevi Sindikata vojakov Slovenije in Sindikata ministrstva za obrambo za oceno ustavnosti zakona o izplačilu poračuna odprave plačnih nesorazmerij. Sodišče namreč ugotavlja, da odlog izplačila poračuna, kot ga predvideva zakon, ne ogroža pravic delavcev, zato sindikata ne moreta začeti postopka za oceno ustavnosti.

Zakon o načinu izplačila razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah javnih uslužbencev, ki ga je DZ po dogovoru s sindikati sprejel novembra lani, je določil, da bo država razliko v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij izplača v dveh obrokih - prvega do konca februarja letos, drugega pa do konca januarja 2015.

Oba omenjena sindikata pa sta ocenila, da takšen odlog izplačila posega v pravnomočne in izvršljive sodne odločbe, s katerimi je bilo njunim članom priznano izplačilo razlik v plači, zato sta nekatere določbe zakona spodbijala na ustavnem sodišču.

Slednje pa je zdaj v odločbi zapisalo, da lahko sindikat postopek za oceno ustavnosti predpisa začne le, če so ogrožene pravice delavcev. Ker pa po oceni sodišča predvideni odlog izplačila pravic delavcev ne ogroža, je zahtevi za oceno ustavnosti zavrglo.