c S

Vlada namenila več sredstev za delovanje organov pregona korupcije

05.02.2014 16:13 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji zagotovila dodatna sredstva v višini skoraj pet milijonov evrov za delovanje tožilstva, Komisije za preprečevanje korupcije, policije in Urada RS za preprečevanja pranja denarja v boju proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. S temi sredstvi bodo zagotovljeni najnujnejši pogoji za pregon gospodarskega kriminala.

Tožilstvom se iz tekoče proračunske rezerve razporejajo sredstva v višini 1,7 milijona evrov za plače in materialne stroške, s katerimi bo omogočen začetek kadrovskih postopkov, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

S tem bodo postopoma, do konca leta, zagotovljene najnujnejše kadrovske okrepitve, v obliki 30 državnih tožilcev, 40 strokovnih sodelavcev in ustreznega števila drugega državnotožilskega osebja. Temu je dodan tudi sorazmerni del potrebnih dodatnih sredstev zaradi povečanih materialnih stroškov.

Komisiji za preprečevanje korupcije se z razporeditvijo namenjajo sredstva v višini 69.000 evrov, ki so nujno potrebna na področju investicij in materialnih sredstev. Porabljena bodo za nakup in nadgradnjo informacijske podpore delovanju Supervizorja, interne analitične aplikacije Corruptio in za vzpostavitev elektronske analitike načrtov integritete ter za dodatni zaposlitvi na področju nadzora in preventive.

Ministrstvu za notranje zadeve se dodatno namenja 3,03 milijona evrov za povečanje števila delovnih mest kriminalistov na področju obravnave gospodarskega kriminala in korupcije. Sredstva so namenjena za redno opremo 56 kriminalistov v sektorjih kriminalistične policije policijskih uprav,

Uradu RS za preprečevanje pranja denarja pa bo vlada s prerazporeditvijo zagotovila dodatna sredstva v višini 100.000 evrov za štiri nove zaposlitve, s katerimi bodo okrepili kadrovsko strukturo z namenom pridobitve inšpekcijskih pristojnosti in posledično še učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala.