c S

Višje sodišče zvišalo odškodnino svojcem zadnje žrtve Silva Pluta

05.02.2014 11:41 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Svojcem Ljubice Ulčar, zadnje žrtve Silva Pluta, so višji sodniki prisodili nekoliko višjo odškodnino od tiste, kot jim jo je za izgubo žene in matere določilo okrožno sodišče. Država je Mirku Ulčarju in njegovima sinovoma že odštela 33.000 evrov z obrestmi.

Vrhovno sodišče je marca 2012 potrdilo, da je država odgovorna za to, da je pred tem že obsojeni morilec Silvo Plut 24. februarja 2006 na Dolgem Brdu kruto umoril Ljubico Ulčar, medtem ko je Mirku Ulčarju uspelo pobegniti. Pluta so v času umora iskali v Srbiji, kjer je pred tem zagrešil umor. Slovenski organi pregona Pluta niso priprli, čeprav so bili seznanjeni s sumi, da je moril v Srbiji, in niso začeli kazenskega postopka zoper njega, piše današnje Delo.

Že leta 1990 je bil Plut obsojen zaradi umora sošolke. Po izpustitvi iz zapora se je zapletal v nova kazniva dejanja, zato je pobegnil v Srbijo. Tam je leta 2004 v Aleksincu umoril 25-letno nosečnico Jasmino Đošić. Ko so ga izsledili, se je vrnil v Slovenijo in aprila 2005 so ga aretirali zaradi dveh oboroženih ropov, a so ga decembra tega leta zaradi pomanjkanja dokazov oprostili in izpustili iz pripora.

Okrožno sodišče je leta 2009 odškodninski zahtevek Ulčarjev zavrnilo, a so višji in nato še vrhovni sodniki razsodili, da je odgovornost za umor Ulčarjeve mogoče pripisati slovenskim organom pregona, ker so opustili dolžno ravnanje. Glede na podatke oziroma dokaze o umoru v Srbiji ter glede na Plutov način življenja in značajske lastnosti bi morali zaradi varstva ljudi in premoženja tudi pri nas uvesti kazenski postopek zaradi umora Đošićeve in predlagati odreditev pripora, čeprav odstop kazenskega pregona Sloveniji po srbskem pravu ni bil mogoč, navaja Delo.

Okrožno sodišče je nato Ulčarju prisodilo 5000, njegovima zdaj polnoletnima sinovoma pa po 6500 evrov odškodnine. Odvetnica Ulčarjev se je na to pritožila pritožila na višje sodišče in to je delno ugodilo njeni pritožbi. Odškodnino za Mirka Ulčarja je zvišalo na 7000 evrov, njegovima sinovoma pa prisodilo dvakrat toliko, kolikor sta dobila na prvi stopnji, vsakemu po 13.000 evrov.

Ulčar in sinova so zahtevali 125.000 evrov odškodnine in rento, a je tudi višje sodišče zavrnilo zahtevek glede rente.