c S

Finski tožilec napovedal pritožbo na sodbo v zadevi Patria

04.02.2014 08:18 Helsinki, 03. februarja (STA) - Glavni finski tožilec v zadevi Patria Jukka Rappe je danes za STA povedal, da se bo pritožil na četrtkovo sodbo okrožnega sodišča v kraju Hämeenlinna, ki je obtožene visoke predstavnike finskega orožarskega podjetja Patria oprostilo, ker da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju onkraj razumnega dvoma.

Odločitev o tem, ali se bo pritožil, je moral Rappe sporočiti v sedmih dneh od sodbe. Za vložitev pisne pritožbe ima od 30. januarja, ko je bila izrečena sodba, 30 dni časa, je povedal.

Po poročanju finske tiskovne agencije STT je Rappe danes skupaj s kolegom Timom Kokkomäkijem izrazil nestrinjanje s sodbo v celoti in v Helsinkih napovedal, da bo vložil pritožbo na prizivno sodišče v kraju Turku.

S strani obtoženih zaenkrat ni nobenih napovedi, da bi se kdo pritožil na sodbo, s katero so sicer zadovoljni. Rappe je na vprašanje, ali se namerava po njegovih podatkih obramba pritožiti, za STA danes dejal, da ne ve, zakaj bi se, saj je obramba zadovoljna s sodbo.

Nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi je v četrtek ob izreku oprostilne sodbe izrazil tudi upanje, da se tožilstvo ne bo pritožilo in da bo zanj zadeva končana.

Na zatožni klopi je bila peterica nekdanjih visokih uslužbencev Patrie. Ob Wiitakorpiju še nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmio.

Obtoženi so bili podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi tako dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov.

Krivdo so zavračali in vztrajali, da s poslom ni bilo nič narobe. Sodišče v Hämeenlinni jim je v četrtek pritrdilo in razsodilo, da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju.