c S

Časarja tudi danes ni bilo na sodišču, tožilka zanj predlagala pripor

28.01.2014 11:57 Koper, 28. januarja (STA) - Roberta Časarja ni bilo na današnjem predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču. Njegov zagovornik Daniel Planinšec je pojasnil, da je Časar spremenil naslov stalnega bivališča. Tožilka Barbara Milič Rožman meni, da se Časar izogiba temu in drugim kazenskim postopkom, zato je zanj predlagala pripor. O tem bo odločal izveobravnavi senat.

V tem postopku se nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper očita, da je zlorabil svoj položaj s tem, ko je odredil knjiženje in plačilo več računov za čiščenje oblačil enega od zaposlenih, sicer pa mu je sodišče že v petek poslalo poziv za prestajanje zaporne kazni v primeru Orleška gmajna.

Sodišče je Časarju vabilo na predobravnavni narok poslalo na znane naslove na Primorskem, vendar je obtoženi prek svojega zagovornika sporočil spremembo stalnega prebivališča, je na današnjem predobravnavnem naroku pojasnil sodnik Matevž Gros.

Časarjev zagovornik Daniel Planinšec je navedel, da so v odvetniški pisarni obvestilo o spremembi naslova z dne 14. januar prejeli po faksu 19. januarja.

Okrožna državna tožilka Barbara Milič Rožman pa je poudarila, da je Časar že julija podpisal pooblastilo ženi, da ga ta zastopa in dviguje pošto. Iz listin pa izhaja, da Časarja prav žena prijavlja in odjavlja na različne naslove. Ker meni, da se Časar v resnici izogiba udeležbi v tem in drugih postopkih, je Milič Rožmanova za Časarja predlagala odreditev pripora iz razloga begosumnosti.

Planinšec je nasprotoval priporu. Kot je pojasnil, tudi če bi se štelo, da je bil Časar pravilno vabljen, razlogov za pripor ni, saj udeležba na predobravnavnem naroku ni obvezna.

O priporu bo zdaj odločal izvensodni senat, Gros pa je medtem sojenje preložil za nedoločen čas.

Časarju medtem še niso uspeli vročiti sodbe višjega sodišča niti poziva za prestajanje kazni.

Po zaključku naroka je Planinšec pojasnil, da je bil s Časarjem nazadnje v stiku pred tremi tedni.

Milič Rožmanova sicer ni želela ugibati, kje se Časar nahaja. Kot je dodala, pa je po njenem mnenju "prav, da se ga poišče ne glede na to, ali je v Sloveniji ali v tujini".

Po njenem mnenju gre v tem primeru za zavajanje sodišča in za preprečevanje vročitve in s tem pogojev za nadaljevanje kazenskega postopka. Sicer pa je po njenih besedah "vsaj v tem postopku bilo storjeno, kolikor je bilo mogoče, da bi se zagotovilo njegovo navzočnost".

Policija je Časarja v preteklih mesecih po njenih besedah iskala v zvezi z različnimi predkazenskimi postopki in ga je iskala na naslovih v Portorožu, Pobegih, na Kozini in tudi v Lendavskih Goricah. Pri tem so policisti opravili tudi razgovore s Časarjevo mamo in okoliškimi prebivalci, "vendar nihče ne ve, kje je".

Na vprašanje, ali bodo v primeru ugoditve zahtevi po priporu Časarja iskali s tiralico, je Milič Rožmanova odgovorila, da je to zelo verjetno. O zahtevi tožilstva bi lahko po njenem mnenju izvensodni senat odločil do konca tega tedna.

Časarja je sodni senat koprskega okrožnega sodišča januarja lani v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril obsodil na šest let zaporne kazni in petletno prepoved opravljanja funkcij direktorja oziroma člana uprave v gospodarskih družbah. Višje sodišče je Časarju nato zaporno kazen znižalo za tri mesece. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in podjetnik Marjan Mikuž.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb med Luko Koper in Premik netom kot posrednikom za zemljišča načrtovanega zalednega terminala Luke pri Sežani. Prav tako naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od zneska, ki naj bi ga Luka Koper plačala Premik netu.