c S

Na DUTB za skoraj milijardo posojil do finančnih družb

21.01.2014 14:01 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je bilo oz. bo prenesenih za 954,5 milijona evrov posojil NLB, NKBM in Abanke do podjetij, ki so se ukvarjala s finančnimi naložbami. Največje so terjatve do Zvona Ena in Zvona Dva v stečaju, Save, ACH, CG Invest v stečaju in DZS, danes piše Dnevnik.

Uradnih podatkov o tem, katere terjatve in po kakšni ceni DUTB od NLB, NKBM in od Abanke (ko ji bo Evropska komisija potrdila načrt prestrukturiranja) odkupuje terjatve, ni. Po informacijah časnika je ena od dveh največjih bank terjatve v povprečju prenašala z okoli 80-odstotnim diskontom.

Na seznamu časnika je 43 finančnih družb, od tega jih je okoli polovica v stečaju. Največje so terjatve do Zvona Ena Holdinga v stečaju (167,9 milijona evrov), Zvona Dva Holdinga v stečaju (115,2 milijona evrov), Save (101,1 milijona evrov), ACH (67,4 milijona evrov), CG Investa v stečaju (59,3 milijona evrov), DZS (51,6 milijona evrov), Avtotehne (46,4 milijona evrov), Istrabenza (44,3 milijona evrov) ter Vipe v likvidaciji (30,8 milijona evrov).

Družba DZS bo denimo po pisanju današnje izdaje Financ do konca januarja z bankami upnicami in DUTB (na katero so bile prenesene terjatve NLB in NKBM do DZS) sklenila dogovor o triletnem reprogramu posojil, ki naj bi vključeval zamik pri plačilu obresti in zahtevo po zmanjšanju zadolžitve za 10 milijonov evrov letno z odprodajo premoženja. DZS po navedbah časnika bankam dolguje 150 milijonov evrov.

Dogovor z DUTB je prejšnji teden dosegel ACH, in sicer ima enoletni moratorij na odplačilo posojil. DUTB je vpisala zastavno pravico na premoženju družbe Adrie Mobil, ki je v večinski v lasti Proteja in ACH. Na deležu v Adrii Mobil sta sicer vpisani tudi banki Unicredit (na 87-odstotnem deležu, ki je bil do prenosa 66 odstotkov na Protej v lasti ACH) in Factor Banka (na 21-odstotnem deležu).

Zastavno pravico na deležih ACH v nekaterih drugih družbah v skupini je glede na objave na Ajpesu v ponedeljek vpisala tudi Hypo Alpe Adria Bank. Tako ima zastavno pravico na 100-odstotnih deležih ACH v družbah Autocommmerce, AC - Mobil in Avto Triglav, 80-odstotnem deležu v družbi Perftech in 48-odstotnem deležu v družbi Daimler AC Leasing.

Katere terjatve sta od konca minulega leta NLB in NKBM že prenesli na DUTB, uradno ni znano. Predvideno je bilo, da bo DUTB sezname javno objavila, a se to ni zgodilo, saj da za to nima ustrezne zakonske podlage. To naj bi steklo po uveljavitvi novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je v postopku sprejemanja v parlamentu.

DUTB bo v skladu z novelo zakona na svoji spletni strani objavila natančne podatke o vsakem sklenjenem poslu, je danes na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve povedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Potrdila je, da zdaj DUTB nima pravne podlage za javno objavo teh podatkov ter dodala: "Ko se bodo slabe terjatve prenesle na DUTB, ki ni banka, bančna tajnost ugasne."

DUTB je sicer že zdaj zavezanka po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in pooblaščenka skrivanja podatkov ne bo dopuščala.

Medtem sta javnost o tem, da je lastništvo bank do posamezne družbe prešlo v roke DUTB, obvestili Pivovarna Laško in Intereuropa. Pivovarna je prek spletne strani Ljubljanske borze v začetku leta obvestila, da je DUTB od NLB konec minulega leta odkupila 23,51-odstotni delež družbe, Intereuropa pa, da je DUTB od NKBM odkupila 11,12-odstotni delež te družbe.

Delo je pred časom pisalo, da je DUTB po novem tudi 21,20-odstotni lastnik Thermane Laško in 23,54-odstotni lastnik MLM v prisilni poravnavi ter solastnik Nigrada, Certe, Gorenjske banke, gorenjskega, primorskega, ljubljanskega in celjskega elektrodistributerja ter Perutnine Ptuj.

Po pisanju današnjega Dnevnika bodo pod okriljem DUTB med drugim še holdinga Vizija, KD Group, podjetja iz kroga NFD, Poteza Naložbe v stečaju, nekdanja Aktiva Naložbe ter številne terjatve do podjetij, prek katerih so menedžerji lastnini družbe.