c S

Po mnenju SDS se je v enem letu izkazalo, da je poročilo KPK protipravno

08.01.2014 06:55 Ljubljana, 07. januarja (STA) - V enem letu se je popolnoma in dokončno izkazalo, da je bilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) protipravno in politično motivirano, so ob obletnici objave poročila KPK, ki je obremenilo tudi predsednika SDS Janeza Janšo, za STA povedali v omenjeni stranki.

"Kot je zapisal Vlado Miheljak, je bila potrebna sprega pouličnih vstajnikov in KPK, da so lahko odstavili našo vlado," pišejo v SDS.

Glavni motiv za odstranitev vlade je bil po njihovem mnenju strah pred razkritjem bančnega kriminala, glavna žrtev tega početja pa so slovenski davkoplačevalci, "ki jim je vlada Zorana Jankovića in F21" naložila na ramena odplačilo njihovih kreditov, še menijo v največji opozicijski stranki.

Ugotovitve poročila so namreč zamajale desnosredinsko vlade pod vodstvom Janeza Janše. Ker ta kljub pozivom treh koalicijskih partneric ni odstopil, so te zapustile koalicijo, vlada pa je dobila konstruktivno nezaupnico. Marca smo tako dobili novo vlado, ki jo vodi Alenka Bratušek iz PS.

V sredo bo minilo leto dni, odkar je KPK objavila poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, ki je obremenilo tako Jankovića, ki je bil tedaj predsednik PS, kot tedanjega predsednika vlade Janšo, sicer tudi predsednika SDS. Komisija je ugotovila, da sta Janša in Janković večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Oba sta ugotovitvam v poročilu oporekala, jih zavračala in poudarjala, da nista imela možnosti ugovora na očitke. Na upravno sodišče sta vložila tožbi zaradi poročila protikorupcijske komisije, poleg tega sta zahtevala izdajo začasnega zadržanja poročila, vendar pri tem doslej nista bila uspešna.