c S

Jakiču se zdi nedopustno, da se o preiskavah obvešča nepooblaščene osebe

08.01.2014 06:54 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Minister za obrambo Roman Jakič meni, da je nedopustno, da kdorkoli, ki sodeluje v katerikoli hišni preiskavi, o tem obvešča nepooblaščene osebe. Lahko bi se namreč zgodilo, da zaradi tega policija oz. NPU ne bi prišla do materialnih dokazov, ker bi bili preiskovanci pred samo preiskavo o njej posredno ali neposredno obveščeni, je zapisal.

Jakič na spletni strani ministrstva za obrambo tudi navaja, da je kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi odtekanja informacij pri preiskavi glede Stožic vložil odvetnik Miha Kozinc v svojem imenu.

Kot pojasnjuje, je bila ovadba na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), tožilstvu in sodišču vložena proti neznanemu storilcu, "ki nezakonito in zaradi različnih materialnih (finančnih) oz. nematerialnih (političnih) interesov posreduje informacije o preiskavah". Sklep o preiskavi ni javen, temveč ima oznako internega značaja in se preiskovancu izroči ob prihodu policije oz. NPU zato, da osumljeni ne more prikriti oz. uničiti dokazov, je navedel.

Poleg tega je Jakič seznanjen z dejstvom, da je generalni direktor policije Stanislav Veniger na predlog NPU odredil notranjo preiskavo zaradi odtekanja informacij v tem primeru.

V tem primeru so novinarko Večera Damijano Žišt v ponedeljek povabili na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki kot samostojna notranja organizacijska enota deluje pri specializiranem državnem tožilstvu. Zanimalo jih je, od kod Žištovi informacija, da bo pri obrambnem ministru Romanu Jakiču potekala hišna preiskava.

Žištova je namreč s fotoreporterjem na dan hišne preiskave pred Jakičevo hišo prišla še pred kriminalisti. V ponedeljek novinarka ni pričala.

Omenjeni oddelek pa je danes na več medijev, med drugim na Finance in Večer, posredoval dopis, v katerem naprošajo, naj jim posredujejo vse fotografije, ki so jih posneli na novinarski konferenci Jakiča po hišnih preiskavah. Na oddelku sicer ne razkrivajo, na katere vse medije so posredovali prošnjo oz. zahtevo, saj da je "zaprošeni podatek stvar metode preiskovanja".

Jakiča v aferi Stožice sicer preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja in prevar pri pogodbah v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli.