c S

Vlada danes o drugem svežnju ukrepov zoper sivo ekonomijo

05.12.2013 08:22 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Vlada bo danes po napovedih ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana obravnavala drugi paket ukrepov za spopad s sivo ekonomijo. Med drugim bo odločala o nadgradnji sedanjega modela davčnih blagajn, prepovedi paragonskih blokov in omejitvah gotovinskega poslovanja. Potrdila naj bi tudi predloga zakonov o delu na črno in inšpekciji dela.

Židan, ki je zadolžen za koordinacijo vladnega boja zoper sivo ekonomijo, je v torek napovedal, da bo danes dan D za davčne blagajne. Ministrski zbor bo po njegovih besedah prižgal zeleno luč za nadgradnjo sedanjega sistema virtualnih davčnih blagajn - programa, katerega cilj je davčnim zavezancem onemogočiti brisanje računov. Kakšna bo ta nadgradnja, sicer ni razkril.

Po neuradnih informacijah vlada razmišlja o uvedbi novega enotnega programa, ki bi ga morali podjetniki v svoje blagajne vgraditi predvidoma do 1. januarja. Zavedel naj bi vse transakcije in bil močno zaščiten, ne bi pa bil neposredno povezan z davčno upravo.

Na vladi naj bi danes potrdili tudi prepoved paragonskih blokov pri izdajanju računov, kar pomeni, da se računom, napisanim na roko, obeta konec, in dodatno omejevanje plačevanja z gotovino, tako da bi bistvene omejitve zajele tudi gotovinska plačila fizičnih oseb, je v torek nakazal Židan.

Poleg tega je predviden še sprejem predlogov zakonov o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno ter o inšpekciji dela.

Prvi predlog med drugim predvideva večji nadzor nad tem področjem - med drugim prenos pristojnosti nadzora nad delom na črno prenaša na carinsko službo -, uvaja pa tudi vavčerski sistem za osebno dopolnilno delo oz. plačilo prispevkov po načelu vsako delo šteje. Drugi predlog medtem želi okrepiti učinkovitost inšpektorjev. S tem ciljem uvaja institut strokovnega pomočnika, ki bi inšpektorja razbremenil administrativnih nalog.