c S

V sodstvu gredo po oceni Vlaja stvari na bolje

28.11.2013 16:15 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Splošni vtis je, da gredo stvari v sodstvu na bolje, je ob današnji predstavitvi letnega poročila o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2012 na odboru DZ za pravosodje dejal predsednik Sodnega sveta Janez Vlaj. Slednji upa, da se bo ta trend kljub pomanjkanju sredstev za pravosodje nadaljeval.

Po besedah Vlaja so v letu 2012 v pravosodju zabeležili napredek pri reševanju zadev na vseh področjih, ta trend pa se nadaljuje tudi v letu 2013. Če bi tako pogledali rezultate na današnji dan, bi ti kazali še boljšo sliko, je dejal. Poudaril je, da sodstvo vlaga velike napore za to, da bi uresničilo zavezo, ki jo je dalo skupaj z vlado državljanom in po kateri naj bi se sodni postopki v enem letu bistveno skrajšali.

Nekateri člani odbora pa dela sodnikov niso ocenili tako pozitivno kot Vlaj. Vinko Gorenak (SDS) je opozoril na zadnje podatke o stanju učinkovitosti pravosodja v državah članicah Sveta Evrope. Ti so po njegovih besedah taki, da se zdi, da je slovensko sodstvo hud bolnik, okoli katerega hodi veliko zdravnikov.

Omenjeni podatki po besedah poslanca kažejo, da povprečen Slovenec za pravosodje nameni precej več denarja, kot je povprečje v ostalih državah članicah Sveta Evrope. Prav tako imamo še vedno bistveno več sodnikov. Kritičen je bil tudi do tega, da sodstvo ni rešilo enega samega primera povojnih pobojev.

Jožef Kunič (PS) pa je ocenil, da bi morala sodišča poenostaviti prakso svojega dela, med drugim tudi v primerih, ko višja sodišča vračajo zadeve nazaj na prvostopenjska. Namesto da vračajo zadeve, bi morala odločiti sama. Kajti ko prihaja do zastojev, vračanj ni več, je dejal.

Iz poročila o učinkovitosti sodišč v letu 2012 je sicer razvidno, da so sodišča v letu 2012 prejela za 5,18 odstotka več zadev kot v letu 2011, rešila pa so za 8,22 odstotka več zadev kot leto pred tem. Posledično se je zmanjšal tudi delež nerešenih zadev, tako da je konec leta 2012 na sodiščih ostalo nerešenih za 16,17 odstotka manj zadev kot konec leta 2011.

Poročilo kaže, da se je tudi povprečni čas reševanja zadev na sodiščih skrajšal, in je znašal 3,6 meseca (v letu 2011 4,6 meseca). Povprečen čas reševanja pomembnejših zadev je bil 7,7 meseca, v letu 2011 pa 8,7 meseca.

So se pa pri reševanju zadev slabše izkazala delovna in socialna sodišča, saj so v letu 2012 povečala sodne zaostanke in čase reševanja pomembnejših zadev. Na ostalih sodiščih pa težava ostajajo gospodarski spori, zadeve iz insolventnih postopkov in nepremičninske izvršbe.

Člani odbora so se danes seznanili še s poročilom o delu Državnega pravobranilstva RS za leto 2012. Poročilo kaže, da se število sporov, ki so rešeni v postopku arbitraže, zmanjšuje. Kaže tudi, da Slovenija še vedno prejema sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice zaradi sojenja v nerazumnem roku.