c S

Poslanci glasovali za zaostritev pogojev za agencije za posredovanje dela

28.11.2013 08:16 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Državni zbor je danes s 56 glasovi za in enim glasom proti potrdil novelo zakona o urejanju trga dela, ki zaostruje pogoje za ustanavljanje in posredovanje agencij za posredovanje dela. Cilj novele, sprejete po skrajšanem postopku, je omejiti kršitve pravic agencijskih delavcev in zagotoviti večjo kakovost storitev posredovanja dela.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes med ključnimi rešitvami novele izpostavila jasnejšo opredelitev dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku (podjetju), tako da jo bo mogoče jasno razmejiti od opravljanja storitev na podlagi civilno-pravne pogodbe.

Delodajalec bo moral imeti po novem posredovanje začasne delovne sile registrirano kot glavno dejavnost, tuji delodajalci pa bodo morali imeti v Sloveniji registrirano podružnico. Poleg tega bodo morali vsi, ki se bodo želeli ukvarjati s to dejavnostjo, zagotoviti bančno garancijo v višini najmanj 30.000 evrov, je nanizala Kopač Mrakova.

Med pomembnimi spremembami je omenila tudi novo ureditev glob oz. zvišanje njihovega razpona. Doslej je bila najvišja kazen za kršitve 10.000 evrov, po novem bo 30.000 evrov.

Zadovoljstvo s spremembami so izrazili ne le v koaliciji, temveč tudi v opoziciji. Je bil pa izražen pomislek v zvezi z danes sprejetim dopolnilom, ki sindikatom in delodajalcem, reprezentativnim na območju države, omogoča pridobitev koncesije za posredovanje storitev na trgu dela, ne da bi se registrirali za opravljanje dejavnosti.

Do njega je bil skeptičen Andrej Vizjak (SDS), ki se je vprašal, kaj bodo sindikati počeli na trgu dela, in ali se jim s tem ne daje zgolj možnosti za kompenzacijo za izgubljanje članov, ki ne zmorejo več plačevati članarin. Ministrica Kopač Mrakova je te pomisleke zavrnila. Če so posredovanje dela doslej lahko opravljale avtošole, ga lahko tudi sindikati in delodajalci, je prepričana. Za to bodo morali izpolniti več pogojev, je spomnila.

Za omenjeni amandma je sicer danes glasovalo 51 poslancev, proti njemu pa 19.